Kleine Fortis-aandeelhouder in 2014 vergoed

De federale overheid heeft de voorwaarden bekendgemaakt voor de coupon die Fortis-aandeelhouders een deel van de meerwaarden en dividenden van BNP Paribas oplevert.

(tijd) - Dit weekend zal er van het Fortis-aandeel een coupon worden afgeknipt die de kleine aandeelhouder recht zal geven op ten minste een deel van de dividenden en toekomstige meerwaarden van BNP Paribas.

Fysieke personen kunnen een aanvraag voor een coupon indienen voor een maximum van 5.000 aandelen. Belangrijk is dat de aandeelhouder moet bewijzen dat hij die aandelen op 1 juli van dit jaar in zijn bezit had en die op 3 oktober nog in zijn bezit had. Enkel natuurlijke personen kunnen genieten van deze regeling. De aanvrager moet Belg zijn of EU-burger, of verblijven in België.

Elke couponhouder krijgt op 1 juli 2014 voor het eerst een deel van een fonds, opgericht door de FOD Financiën. Per coupon krijgt de aandeelhouder op die dag maximaal het verschil uitgekeerd tussen 10 euro, verminderd met de gemiddelde slotnotering van het Fortis-aandeel op de beurs 5 dagen na de hervatting van de notering. Die 10 euro is niet toevallig gekozen. Op 1 juli bedroeg de slotkoers van het Fortis-aandeel 9,94 euro. Daags voordien was dat 10,16 euro.

De coupon blijft in het bezit van de aandeelhouder, ook al verkoopt die zijn Fortis-aandelen de komende weken op de beurs. Zaterdagochtend raakte reeds bekend dat de coupon niet verhandelbaar is.

Fortis-aandeelhouders die denken aanspraak te kunnen maken op de coupon, kunnen bij hun bank of de federale overheid terecht. De exacte procedure wordt later uit de doeken gedaan.

Fonds


De waarde van het fonds bestaat uit de meerwaarden en dividenden van de BNP Paribas-aandelen die de overheid in portefeuille heeft, min de investering van de overheid (9,4 miljard euro), de financieringsrente (4,11%), een risicopremie (2% per jaar) en eventueel een verlies van de overheid in de SPV (structureel portefeuille producten) van Fortis.

De overheid sluit niet uit dat het fonds zelf ook een beursgenoteerd vehikel wordt. 'De regering zal de mogelijkheid van een beursnotering van de aandelen van dit fonds onderzoeken', meldt het persbericht.

 

Reddingsoperatie


Sinds de federale regering vorige week zondag een akkoord bereikte om de belangrijkste activiteiten van de Fortis Groep te verkopen aan de Franse bankgroep BNP Paribas, bleef het voor de aandeelhouders onduidelijk wat er met hun Fortis-aandeel zou gebeuren.

De Fortis-holding die na de reddingsoperatie van vorige week overbleef omvat immers alleen nog maar de buitenlandse verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance) en een deelname van 66 procent in een nieuwe entiteit waarin de meest risicovolle gestructureerde kredieten van de bankpoot werden ondergebracht. De Belgische overheid kreeg na de deal van afgelopen zondag een belang van 10 procent in BNP Paribas. Fortis-beleggers bleven dan ook met een wrang gevoel achter, omdat niet zij, maar de federale regering een deelname heeft in de toekomstige winsten en dividendenstroom van de Franse bankgroep.

De regering maakt nu mogelijk dat die Fortis aandeelhouders kunnen deelnemen in de winst van BNP Paribas.

DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud