Advertentie
Advertentie

Kleine Fortis-belegger krijgt maximaal 8,96 euro

Beleggers die op in juli maximaal 5.000 aandelen Fortis in portefeuille hadden, hebben volgens de regeling van de federale regering nu recht op een vergoeding van hoogstens 8,9618 euro per aandeel.

(tijd) - Vorige maand besliste de federale regering om het noodlijdende Fortis in allerijl te nationaliseren en voor een flink stuk door te verkopen aan de Franse bankgroep BNP Paribas. Die kreeg de Belgische en Luxemburgse bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis in handen.

De Belgische overheid kreeg op haar beurt eeen belang van 11,6 procent in BNP Paribas en heeft zo recht op een deel van de toekomstige meerwaarden en dividenden van de Franse bankgroep. Door de regeling bleef van het beursgenoteerde Fortis een sterk afgeslankte versie over, tot groot ongenoegen van veel aandeelhouders.

In een poging tegemoet te komen aan de gedupeerde kleine Fortis-aandeelhouders had de federale regering een regeling uitgedokterd waarbij van het Fortis-aandeel een coupon zou worden afgeknipt. Die coupon geeft recht op een deel van de meerwaarden en de dividenden die voortstromen uit het belang dat de Belgische overheid aanhoudt BNP Paribas.

Volgens de regeling die de federale regering uitwerkte, geeft de Fortis-coupon recht op een maximale vergoeding die gelijk is aan het verschil tussen 10 euro en de gemiddelde slotkoers van Fortis voor de eerste vijf dagen na de hervatting van de notering van het aandeel. Nu die periode van vijf dagen achter de rug is, blijkt die vergoeding maximum 8,9618 euro waard.

De regering stelde wel een aantal voorwaarden voor de uitbetaling van de coupon. Allereerst zal de uitbetaling pas plaatsvinden vanaf 1 juli 2014. Bovendien geldt de regeling alleen voor wie voor 1 juli 2008 maximaal 5.000 Fortis-aandelen in portefeuille had.

PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud