Kwartaalwinst KBC komt ver boven verwachting uit

De bankverzekeraar KBC heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 936 miljoen euro, 27 procent meer dan in het overeenstemmende kwartaal van 2006. De nettowinst per aandeel bedroeg 2,69 euro (+30 procent). De onderliggende nettowinst kwam uit op 880 miljoen euro, een stijging met 39 procent tegenover het tweede kwartaal van een jaar eerder.

(tijd) 'De resultaten waren erg goed en zelfs een stuk boven de consensus van analisten', reageert gedelegeerd bestuurder Andre Bergen.

Na Fortis donderdag, weet nu ook KBC de verwachtingen van de analisten ruimschoots te overtreffen. Zij gingen er gemiddeld van uit dat KBC een kwartaalwinst van 769 miljoen euro zou boeken.

Het resultaat was 6 procent lager dan het uitzonderlijke resultaat van het eerste kwartaal, wat ook door analisten werd verwacht. De onderliggende nettowinst was wel 13 procent hoger dan in het eerste kwartaal. 'Een bevredigend resultaat. De hele groep vertoonde een stevige groeidynamiek en alle bedrijfstakken leverden een topprestatie met een tweecijferige groei', zegt gedelegeerd bestuurder Andre Bergen. De kredietportefeuille steeg dit kwartaal met 5 procent, de beleggingen in beheer groeiden aan met 6 procent. 'Buiten de normale kosteninflatie bleven de kosten onder controle', zegt Bergen. De kostenstijging werd beperkt tot 2 procent.

Dit jaar besteedde KBC al 1,4 miljard euro aan nieuwe overnames in Bulgarije, Roemenie, Servie en Rusland en de uitkoop van de minderheidsbelangen in de Tsjechische CSOB Bank. 'Daarvan waren de overname van het Bulgaarse DZI Insurance en het Russische Absolut Bank de voornaamste', zegt Bergen. Volgens de gedelegeerd bestuurder heeft KBC nog 2 miljard euro in de oorlogskas, zonder daar de mogelijkheid om extra schulden aan te gaan bij te rekenen. KBC is op zoek naar een verzekeringsmaatschappij in Servie en een bank in Bulgarije. 'Als bankverzekeraar past dat in onze logica, omdat we in het ene land al een bank hebben (A Banka in Servie, red.) en in het andere land een verzekeringsmaatschappij (DZI Insurance in Bulgarije, red.). De prijzen moeten wel redelijk zijn', zegt Bergen. 'Verder concentreren wij ons nu vooral op de organische groei en het openen van nieuwe kantoren. Zo wil de bankgroep de komende drie jaar 150 nieuwe kantoren openen in Rusland.

Op jaarbasis was de groei van de onderliggende nettowinst in de Belgische divisie het grootst: plus 52 procent tot 417 miljoen euro. De Centraal- en Oost-Europese afdeling wist tegenover het tweede kwartaal van 2006 met 31 procent te groeien tot 177 miljoen euro. De divisie merchantbanking steeg met 21 procent tot 241 miljoen euro. Deze divisie was de enige die tegenover het eerste kwartaal niet kon groeien (min 10 procent).

Op 9 augustus werd reeds voor een totaal van 1,5 miljard aandelen ingekocht in het kader van het aandeleninkoopprogramma 2006-2009.

Bergen blikt ook vooruit naar de rest van 2007: 'Tijdens de zomer vertraagt onze activiteit altijd wat. Ons derde kwartaal is traditioneel altijd wat zwakker. Niettemin bleven de resultaten van juli bemoedigend. Het nettoresultaat van de maand juli ligt zelfs hoger dan het cijfer van een jaar eerder. Dus ik denk dat we een goed verhaal te vertellen hebben. Na zes maanden staan we voor op ons jaarbudget.'

Rond 13 uur zakt het aandeel KBC 3,6 procent tot 87 euro.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud