Advertentie

Lagere CDO-rating kost KBC 900 miljoen euro

KBC verwacht in het vierde kwartaal een bijkomende waardevermindering van 900 miljoen euro te boeken op zijn portefeuille herverpakte bedrijfsobligaties (CDO's), waarvan het kredietratingbureau Moody's onlangs de rating gedeeltelijk verlaagde. Dat laat KBC maandag weten in een persbericht.

Maar KBC besloot de lagere Moody's-rating toe te passen op alle 17 CDO's uit zijn portefeuille, wat resulteert in 600 miljoen euro aan waardeverminderingen. Daarnaast leiden de ratingverlagingen ook tot een hogere marktwaarde van de financiƫle garanties die door kredietverzekeraars werden uitgeschreven. Dat zou een bijkomende waardeverlaging van 300 miljoen euro tot gevolg hebben. Het totale effect van een ratingherziening voor de volledige CDO-portefeuille zou dus rond 900 miljoen euro schommelen.

In het derde kwartaal had KBC al in totaal 1,4 miljard euro een waardeverminderingen moeten slikken op zijn CDO's en op zijn beleggingsportefeuille. Als gevolg daarvan leed KBC toen een nettoverlies van 906 miljoen euro. Omdat het vierde kwartaal nog niet is afgesloten wil KBC nog geen precieze verwachtingen meegeven voor de resultaten. Maar een woordvoerster geeft toe dat de extra waardeverminderingen een aanzienlijke impact zullen hebben op de cijfers voor het vierde kwartaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud