Lat ligt hoger voor ‘neen’ bij Fortis

©REUTERS

Het nee-kamp - de aandeelhouders van Fortis die gekant zijn tegen de transacties met BNP Paribas en met name dan de verkoop van Fortis Bank aan de Fransen – moet op 28 april in Gent een stukje groter zijn dan op 11 februari in Brussel om het te halen. De tegenstanders hebben tot 1,7 procent van het aantal uitstaande aandelen van Fortis extra nodig om het pleit te winnen, leert een berekening van de redactie.

(tijd) – Volgende week zullen wellicht 580 tot 600 miljoen aandelen van Fortis-holding aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergaderingen. Dat zei Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Fortis, gisteren in een interview met De Tijd. Het juiste aantal raakt begin volgende week bekend, wanneer alle administratieve voorbereidingen voor de aandeelhoudersbijeenkomsten achter de rug zijn.
De door De Boeck geciteerde cijfers komen overeen met 23 tot 23,8 procent van het totaal aantal aandelen. Op 11 februari was 20,3 procent van de aandeelhouders betrokken bij de stemming. Een nipte meerderheid – de grens ligt op 50 procent – sprak zich toen uit tegen BNP Paribas. Nu dient die meerderheid dus groter te zijn.

Dat vergroot de kansen op een ja-stem. Er zijn immers geen aanwijzingen dat het nee-kamp sinds februari gegroeid is, zelfs integendeel. In tegenstelling tot in februari geldt er ook geen beperking op het stemrecht en kunnen bijgevolg tevens aandeelhouders die na de ontmanteling van Fortis in het kapitaal stapten hun zeg doen. Zij worden verondersteld over het algemeen voor te zijn.  
Karel De Boeck, de topman van  Fortis-holding, zei gisteren een duidelijke ja-stem te verwachten. De grotere opkomst leidt volgens hem ‘wellicht tot een kleine verschuiving naar 'ja'.

Bert Broens

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud