Lehman betaalt Europese gedupeerden 7,7 miljard

Europese klanten van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaan 11 miljard dollar (circa 7,7 miljard euro) recupereren. De ex-klanten van de bank hebben ingestemd met een dergelijke regeling. Dat heeft het adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) in Londen meegedeeld.

(belga/tijd) - PwC treedt op als vereffenaar van de Britse en Europese dochter van Lehman Brothers. Het adviesbureau had een terugbetalingsregeling uitgewerkt die moest goedgekeurd worden door minstens 90 procent van de klanten. Die goedkeuring kwam er dinsdag dus.

PwC had eerder een  ander plan klaar voor de terugbetaling, maar dat werd afgeblokt in een Britse rechtbank. Een beslissing die veel hefboomfondsen deed trillen in de schoenen. Het zag er immers naar uit dat ze daardoor twee jaar extra zouden moeten wachten op hun geld, een periode die veel fondsen mogelijk niet zouden overleven. Lehman Europe had zo'n 900 hefboomfondsen als klant, die dan ook zware druk zetten om tot een snelle oplossing te komen.

De vereffenaar stoomde dan in allerijl een soort contract klaar tussen de Europese tak van Lehman en de klanten, die worden verdeeld in vier categorieën. Dat moet de terugbetaling vergemakkelijken. De betrokkenen hebben tot 19 maart 2010 de tijd om hun aanspraken te laten gelden. Kort daarna kan dan gestart worden met de betalingen.

Sinds het faillissement van de bank op 15 september 2008 werd ruim 32 miljard dollar aan activa bevroren. Daarvan werd reeds 13,3 miljard dollar aan investeerders terugbezorgd.

De instorting van Lehman Brothers in de Verenigde Staten betekende het begin van de financiële crisis, en later de economische crisis.

BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud