Advertentie

Lehman vraagt gerechtelijk akkoord aan

foto reuters ©REUTERS

Lehman Brothers heeft in New York bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd volgens het Chapter 11. De Amerikaanse zakenbank ziet geen andere uitweg meer nadat tijdens het weekend Barclays en Bank of America afhaakten als mogelijke overnemers. Dat melden diverse Amerikaanse media.

(tijd) - Volgens een persbericht zou Lehman Brothers een aanvraag tot Chapter 11 (bescherming tegen schuldeisers) aanvragen bij de faillissementsrechtbank van het Southern District of New York. De aanvraag zou worden ingediend door de holding en de dochters buiten schot laten.

Lehman blijft intussen voortzoeken naar een overnemer voor zijn effectenmakelaarsactiviteiten, evenals voor de tak vermogensbeheer.

Barclays, dat de voornaamste kandidaat leek om Lehman Brothers over te nemen, trok zich zondag terug omdat het geen garanties wist te verkrijgen van de overheid of andere financiële instellingen op Wall Street om zich te beschermen tegen mogelijke verliezen op de activa van Lehman. Drie uur later zei ook Bank of America niet langer geïnteresseerd te zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve onderhandelden sinds vrijdag met de bedoeling Lehman Brothers voor een faillissement te behoeden voor de marktopening van vandaag. Dat is dus niet gelukt. De overheid en de Fed waren bevreesd de Amerikaanse belastingbetaler opnieuw te laten opdraaien voor de redding van een financiële reus nadat eerder deze maand al de hypotheekspecialisten Fannie Mae en Freddie Mac van de ondergang werden gered.

'Een domino-effect valt niet helemaal uit te sluiten,' aldus een advocaat bevraagd door het persagentschap Bloomberg. 'We moeten nu goed uitkijken naar problemen bij andere financiële instellingen die voor een deel van hun fondsen afhingen van Lehman. Dit hele gebeuren is eerlijk gezegd angstwekkend voor de Amerikaanse economie in haar geheel.'

Met een geschiedenis van 158 jaar is Lehman Brothers een van de oudste bedrijven op Wall Street. De bank overleefde de golf spoorwegfaillissementen in de 19de eeuw en doorstond ook de Grote Depressie van de jaren 1930. Lehman Brothers kreeg de volle terugslag van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de daaropvolgende kredietcrisis.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud