Leterme: 'Luxemburg moet Kaupthing-klanten helpen'

Premier Yves Leterme heeft zijn Luxembrugse collega Jean-Claude Juncker in een brief aangespoord om de nodige maatregelen te treffen voor de klanten van het Luxemburgse filiaal van het Ijslandse Kaupthing Bank, waar ook veel Belgen spaargeld hebben staan.

(tbelga) - Leterme vraagt maatregelen zodat klanten hun spaargeld kunnen recupereren. Vorige week zijn de rekeningen van Kaupthing Bank Luxemburg geblokkeerd. Leterme zegt dat hij sindsdien heel wat bezorgde reacties kreeg van Belgische klanten.

Het beheer van het dossier valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de Luxemburgse autoriteit. De bank was wel in ons land actief maar dat viel onder de supervisie van een Luxemburgs filiaal. Conform de Europese regels op het vlak van de bescherming van deposito's, wordt de eigendom van de cliënten beschermd door het Luxemburgse waarborgsysteem. Het Belgische beschermingsfonds is dus niet betrokken in het dossier.

Honderden vragen

Sinds het opstarten van het informatief meldpunt 'gespaardbijkaupthing@bankshopper.be' op vrijdag 10 oktober zijn daar al honderden meldingen binnengekomen van ongeruste spaarders. Www.bankshopper.be zal naar eigen zeggen zaterdag de gegevens gebruiken om eerstdaags een samenvatting te maken van de meest gestelde vragen van de Belgische spaarders bij de IJslandse bank en met deze gegevens proberen de aandacht te krijgen van de regering voor dit probleem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud