McCain wil AIG bankroet laten gaan

De republikeinse presidentskandidaat John McCain

De republikeinse presidentskandidaat John McCain zei in een interview met CNBC dat de Amerikaanse overheid de verzekeraar AIG moet laten bankroet gaan. De gouverneur van New York, David Paterson, kondigde op dezelfde zender aan dat AIG nog een dag rest om het nodige kapitaal te vinden.

(tijd) - John McCain vindt dat de overheid de financiële lasten van een redding van American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, niet op de belastingbetaler mag afwentelen. 'Ik weet dat er grote inspanningen geleverd worden om het nodige kapitaal bijeen te krijgen', zei McCain. 'Maar ik denk dat we geen andere keuze hebben dan AIG ten onder te laten gaan. We willen risicovol gedrag niet belonen, 'moral hazard' is iets dat we hard moeten tegengaan. De belastingbetalers mogen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de slechte prestaties van de financiële instellingen.'

'AIG is te groot om failliet te laten gaan,' klinkt het op de markten. 'Er is een risico dat het hele financiële systeem faalt als AIG niet gered wordt.' Het persagentschap Bloomberg vernam van twee personen dicht bij het dossier dat AIG met de hulp van JPMorgan Chase en Goldman Sachs op zoek is naar 75 miljard dollar vers kapitaal.

Volgens David Paterson, de gouverneur van New York, heeft AIG nog maar een dag de tijd om de nodige fondsen te verzamelen. Door de ratingverlagingen door kredietratingbureau's Standard&Poor's en Moody's wordt het ophalen van die noodfondsen extra moeilijk.

De woordvoerder van voormalige gedelegeerd bestuurder en voorzitter van AIG, Maurice Greenberg, die het grootste aandeel van de verzekeraar in handen heeft, melde dat Greenberg al 'meermaals aangeboden' heeft AIG te helpen.

AIG opende 70 procent lager op 1,25 dollar op Wall Street en herstelde daarna licht.

IDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud