Advertentie

Meerdere kanshebbers voor vermogensbeheerafdeling Barclays

©AFP

De Britse bank Barclays zit met verschillende partijen om de tafel over de verkoop van haar vermogensbeheerafdeling. Een daarvan is het Amerikaanse BlackRock, 's werelds grootste beursgenoteerde vermogensbeheerder. Dat laat Barclays maandagochtend weten.

(tijd) - Barclays stuurt het bericht zelf de wereld in, nadat de Financial Times het voorbije weekend meldde dat BlackRock dichtbij de overname van de vermogensbeheerder zou staan. 

'De onderhandelingen zijn nog niet afgelopen en er moeten nog meerdere details ingevuld worden', luidt het maandag bij Barclays.

Volgens dat bericht van de FT zou het gevraagde bedrag tussen 11 en 13 miljard dollar liggen. Ook Bank of New York Mellon zou geïnteresseerd zijn in de vermogensbeheerafdeling Barclays Global Investors (BGI).

De overname zou de activa onder beheer van BlackRock met 1.600 miljard dollar verhogen tot 2.810 miljard dollar. Het zou om de grootste overname in de vermogensbeheerindustrie in de geschiedens gaan. Mogelijk behoudt Barclays een belang in BGI.

CVC

Barclays bereikte in april een overeenkomst met durfkapitaalfonds CVC Capital voor de verkoop van iShares, een onderdeel van Barclays Global Investors gespecialiseerd in exchange-traded funds (EFT's) of trackers. Barclays zou 4,4 miljard dollar ontvangen voor iShares, maar behield het recht om tot 18 juni uit te kijken naar een betere deal.

De Britse bank staat onder druk om activa van de hand te doen en zo (dure) staatssteun te vermijden. Barclays versterkte eind oktober vorig jaar zijn kapitaal door 7,2 miljard pond op te halen bij staatsinvesteringsfondsen uit Abu Dhabi en Qatar. Eerder deze week kreeg het aandeel van Barclays een ferme opdoffer op de beurs van Londen toen bekend raakte dat het staatsinvesteringsfonds PCP Gulf Invest uit Abu Dhabi zijn belang, bestaande uit 1,3 miljard aandelen, wil verkopen met forse winst.

BlackRock is een publiek genoteerde vermogensbeheerder en werd gesticht in 1988 binnen de private equity-groep Blackstone. In 2006 fuseerde de groep met de vermogensbeheerafdeling van zakenbank Merrill Lynch, waardoor Merrill een belang van 49,5 procent in BlackRock verwierf. Merrill Lynch werd op het toppunt van de financiële crisis overgenomen door Bank of America.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud