Merrill Lynch trok aan alarmbel over Lehman

©BLOOMBERG NEWS

Toplui van Merrill Lynch hebben de Amerikaanse beurswaakhond SEC maanden voor de financiële crisis gewaarschuwd dat Lehman Brothers zijn liquiditeitspositie fout berekende. Dat schrijft de Financial Times.

(tijd) - Volgens de zakenkrant klopten de bankiers van Merrill Lynch al in maart 2008 aan bij de Securities and Exchange Commission (SEC), maar ook bij de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank. Het is hoogst uizonderljik dat rivalen met zo'n bezorgdheid naar de Fed stappen.

De Merrill-toplui stapten naar de toezichthouders nadat Lehman zijn liquiditeitspositie in het eerste kwartaal had bekendgemaakt. Lehman smukte volgens zijn concurrent zijn cijfers op om zo zijn aandeelhouders en tegenpartijen te bewijzen dat het steviger was dan zijn rivalen.

In het rapport van de gerechtelijk expert Anton Valukas dat eerder deze week verscheen, bleek al dat het management van Lehman de raad van bestuur rond die periode had meegedeeld dat het 'de sterkste liquiditeitspositie' van alle grote Amerikaanse zakenbanken had.

De SEC wou geen commentaar kwijt over de informatie van de Financial Times. Ze meldde enkel dat de verantwoordelijken voor de divisie dat toezicht hield op Lehman de instelling hadden verlaten.

Rapport

Volgens het rapport van Anton Valukas heeft de voormalige top van Lehman Brothers de ter ziele gegane Amerikaanse zakenbank niet alleen op een onverantwoordelijke manier geleid.

Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat de Lehman-toplui bewust cijfers manipuleerden en informatie achterhielden voor bestuurders en beleggers.

In de studie krijgen vooral de voormalige gedelegeerd bestuurder Richard Fuld en de bedrijfsrevisor Ernst & Young een flinke veeg uit de pan.

MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud