Modrikamen spant kort geding aan tegen Fortis

Zowat 140 aandeelhouders van Fortis, die samen meer dan 3 miljoen aandelen vertegenwoordigen, zullen dinsdag een zaak aanspannen in kort geding voor de handelsrechtbank van Brussel.

(belga) - Dat is vernomen bij het advocatenkantoor Modrikamen, dat de aandeelhouders vertegenwoordigt.

De aandeelhouders dagvaarden Fortis, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en BNP Paribas.

Ze eisen onder meer voor de aanstelling van een college van experts dat de toestand van de bank-verzekeraar moet nagaan, ook in Nederland, bij de verkoop van de bank- en verzekeringsactiviteiten. Ze pleiten ook voor de opschorting van de "betwistbare" beslissingen van de raad van bestuur waarmee Fortis België aan BNP Paribas verkocht werd. Ze eisen ten slotte dat er beslag gelegd wordt op de aandelen Fortis Bank en Fortis Insurance Belgium in afwachting van het rapport van de experts.

"De aandeelhouders - die ook de mogelijkheid onderzoeken om deze eisen uit te breiden naar de Nederlandse staat - benadrukken dat de door de Belgische regering voorgestelde schadevergoeding totaal onvoldoende is tegenover de geleden schade", stelt Mischaël Modrikamen in een persbericht. "Het voorstel maakt arbitraire onderscheiden en gaat zo in tegen het gelijkheidsbeginsel van aandeelhouders."

Meerdere organisaties, zoals Test-Aankoop en Deminor, hadden eerder al laten verstaan dat ze "alle rechtsmiddelen" onderzochten in het dossier.

Euroshareholders

Eerder op de dag liet de Europese aandeelhoudersvereniging Euroshareholders weten dat ze het dossier Fortis voor het Nederlandse gerecht brengt. De beleggersvereniging Dolor van haar kant diende klacht in tegen premier Yves Leterme bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Volgens Dolor is de regeling die door de regering werd uitgewerkt voor de Fortis-aandeelhouders discriminerend en wordt driekwart van de gedupeerden uitgesloten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud