Moody's doet Ierse bankaandelen kelderen

Een kantoor van Allied Irish Banks - Foto EPA ©EPA

De belangrijkste Ierse bankaandelen kelderen woensdag tot 39 procent, nadat Moody's de kredietwaardigheid voor 12 Ierse banken verlaagde. Het ratingbureau vreest dat de Ierse banken toenemende verliezen zullen moeten slikken op onder meer hun vastgoedleningen.

(tijd) - 'De verliezen zullen de kapitaalposities van de meeste Ierse banken en bouwgroepen in belangrijke mate verzwakken', schrijft Moody's-analist Ross Abercromby woensdag in een rapport. Abercromby verlaagt de rating die de financiele sterkte aangeeft voor 12 Ierse banken met minstens een trapje.

'De Ierse banken zijn erg blootgesteld aan residentieel en commercieel vastgoed, en bedrijfskredieten. Door de sterke daling van de vastgoedprijzen, en het toenemend aantal wanbetalingen op bedrijfsleningen kan dat problemen opleveren', aldus Abercromby.

De Ierse overheid zei dinsdag dat het 80 tot 90 miljard euro uittrekt om rommelkredieten op te kopen bij de Ierse banken. De banken kunnen hun toxische activa parkeren in een staatsfonds, en krijgen in ruil staatsobligaties. Brian Lenihan, de Ierse minister van Financien, zei woensdag in een radioprogramma, dat de Ierse overheid klaarstaat om belangen te nemen in de banken via de uitgifte van gewone aandelen. Dat zou het belang van de bestaande aandeelhouders danig kunnen verwateren.

Allied Irish Banks keldert tot 39 procent op de beurs van Dublin. Bank of Ireland verliest bijna 30 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud