Moody's negatief over Belgische banken

Het kredietratingbureau Moody's heeft zijn ratingvooruitzichten voor de Belgische banken verlaagd omdat het vreest voor de negatieve impact van het guurdere economische klimaat op de sector. Dat is meteen ook de reden waarom ook de Luxemburgse en Franse banken een negatieve rating meekrijgen van Moody's.

'Financiële diensten vertegenwoordigen immers 25 procent van het bruto binnenlandse product en vertegenwoordigen 18 procent van de werkgelegenheid', merkt Moody's op in zijn verslag.

Die combinatie kan ervoor zorgen dat economische malaise nog groter wordt, en dat zou op zijn beurt de traditionele bankactiviteiten treffen, redeneert Moody's. Door de crisis zullen consumenten immers minder geld lenen, zullen de commissie-inkomsten slinken en zullen er minder kredieten worden terugbetaald.

Dat de banksector zo belangrijk is voor de Belgische economie, werd volgens Moody's de afgelopen maanden nog eens duidelijk aangetoond door de enorme reddingsplannen die de overheid had uitgedokterd voor Fortis, Dexia en KBC.

Met die reddingsplannen - en zeker het uiteenspatten van Fortis - werd volgens het kredietratingbureau het einde ingeluid van het grensoverschrijdende bankenmodel in de Benelux. In plaats van een sterk geïntegreerd bankenmodel in de Benelux, zijn er nu drie verschillende Belgische, Nederlandse en Luxemburgse bankensystemen, stelt Moody's vast. Sinds het uiteenspatten van Fortis wordt trouwens ook het bank-verzekeringsmodel steeds meer in vraag gesteld, tot voor kort een van de paradepaardjes van de Benelux-banken.

'We verwachten dat de strategieën en de sterktes van de grote Belgische en Luxemburgse banken meer dan ooit afhankelijk zullen afhankelijk worden van hun Europese connecties en van een samenwerking met of/en integratie door hun Nederlandse, Duitse of Franse tegenhangers in de sector.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud