Advertentie

Moody's verlaagt rating FSA

Het hoofdkantoor van FSA in New York City. ©-

Het kredietratingbureau Moody's heeft zijn rating verlaagd voor FSA, de Amerikaanse kredietverzekeraar waarvan bank-verzekeraar Dexia vorige week het grootste deel verkocht aan het Amerikaanse Assured Guaranty. Ook Assured, waarin Dexia nu een belang van bijna 25 procent aanhoudt, zag zijn rating verlaagd.

(tijd) - Volgens Moody's maken de ratingverlagingen duidelijk dat het businessmodel van de kredietverzekeraars het voorbije jaar zwaar is aangetast als gevolg van de turbulentie op de kredietmarkten, en de erg zwakke prestaties van een aantal sectorgenoten. Moody's verlaagde zijn rating voor Assured Guaranty met twee niveaus, van AAA naar Aa2.

De rating voor FSA werd met drie niveaus verlaagd van AAA naar Aa3. Moody's verlaagde zijn rating voor FSA onder meer omdat de kredietverzekeraar niet langer kan rekenen op de steun van Dexia.

De Belgisch-Franse bank-verzekeraar verkocht vorige week de kernactiviteiten van FSA, het borg staan voor de obligatie-uitgiften van Amerikaanse gemeenten, voor 722 miljoen dollar aan de de obligatieverzekeraar Assured Guaranty. In ruil nam Dexia een belang van 24,7 procent in Assured, waarmee het de grootste aandeelhouder is geworden.

De portefeuille risicovolle kredieten van FSA werd niet doorverkocht en blijft in handen van Dexia. Dexia kon voor deze portefeuille, met een waarde van 16,5 miljard dollar, geen overnemer vinden, door de aanhoudende onzekerheid over de rating van FSA. Moody's had afgelopen zomer immers al aangegeven dat het mogelijk de rating voor FSA zou verlagen. Door die lagere rating kunnen investeerders massaal hun geld opvragen, en kunnen er liquiditeitsproblemen dreigen.

Om zich daartegen in te dekken verkreeg Dexia vorige een staatsgarantie van de Belgische en de Franse overheid voor de FSA-portefeuille. Dexia neemt nog de eerste 4,5 miljard dollar aan verliezen op deze portefeuille voor zijn rekening, maar voor alle verliezen die daar bovenop komen stellen de Belgische en de Franse staat zich borg. Daarvoor zullen ze wel gewone of preferente aandelen Dexia in ruil kunnen krijgen. 

Nu Moody's zijn rating voor FSA en Assured Guaranty heeft verlaagd, blijft er op de markt voor obligatieverzekeringen in de VS nog maar een speler over die de hoogste AAA-rating meekrijgt: Berkshire Hathaway Assurance van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett. Buffetts kredietverzekeraar werd pas eind vorig jaar opgericht, maar wist dankzij zijn hoge rating en dankzij de problemen bij zijn voornaamste concurrenten al een marktaandeel van ongeveer 44 procent te verwerven. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud