Advertentie

Moody's vindt vrijwel alle CDO's van KBC 'rommel'

©Photo News

98 procent van de door KBC uitgegeven herverpakte kredieten (CDO's) krijgen van het ratingbureau Moody's de rating 'rommel'. Het gaat om 4,8 miljard euro op een uitgifte van 4,9 miljard euro. Dat schrijft De Tijd woensdag.

(tijd) - Eind februari bestempelde Moody's nog 92 procent van de CDO's als rommel. Moody's had toen net een golf ratingverlagingen op de CDO's losgelaten. Moody's vreest een stijgend aantal wanbetalingen in de onderliggende kredietportefeuilles.

Vooral bedrijven en vermogende cliënten hebben de voorbije jaren in CDO's geïnvesteerd. Bij uitgifte gaf Moody's aan een op de vier effecten de onberispelijke Aaa-kredietrating.

De 13 lopende CDO-programma's van KBC hebben deze maand wel keurig hun kwartaalcoupon betaald. Daar was twijfel over gerezen na de zware ratingverlagingen door Moody's. De coupons vallen wel mager uit omdat ze gelinkt zijn aan de euribor, de rente op drie maanden die de banken elkaar aanrekenen. Die bevindt zich sinds oktober in vrije val.

De vraag blijft in welke mate Moody's een goed zicht heeft op de CDO's. Een handvol CDO-tranches krijgt ook een rating van concurrent S&P en die blijkt een stuk positiever te zijn. De onenigheid tussen de ratingbureaus en de volledige drooglegging van de CDO-handel door de kredietcrisis maken de verwarring over de waarde van de CDO's totaal.

Voor KBC zelf heeft de recentste ratingbeslissingen van Moody's geen gevolgen. De instelling heeft haar CDO-portefeuille enkele maanden geleden al op nul gezet in de boeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud