Nederland praat met BNPP over verkoop stuk Fortis Bank Nederland

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

De Nederlandse staat voert gesprekken met BNP Paribas over de verkoop van een stukje van Fortis Bank Nederland. Nederland hoopt op die manier alsnog groen licht te krijgen van Europa voor de fusie tussen ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. Dat melden diverse media op basis van bronnen die vertrouwd zijn met de gesprekken.

(dow jones/tijd) - Nederland, dat Fortis Bank Nederland en de Nederlandse tak van ABN AMRO bijna een jaar geleden in handen kreeg, mag van de Europese Commissie de twee banken alleen samensmelten als HBU, de zakenbank van ABN AMRO, van de hand wordt gedaan. Maar dat is tot nu toe niet gelukt. De gesprekken met Deutsche Bank, de kandidaat-koper van HBU, zijn immers mislukt.

Den Haag lijkt nu zijn heil te zoeken in de verkoop van de zakelijke tak van Fortis Bank Nederland, met name Fortis Commercial Banking en Fortis Commercial Finance. Daarvoor is contact opgenomen met BNP Paribas dat eerder Fortis Bank België (nu BNP Paribas Fortis) kocht. 

Volgens het Financieele Dagblad (FD) proberen adviseurs van het Nederlandse ministerie van Financiën deze week nog meer duidelijkheid te krijgen over de kwaliteit van de interesse van de Fransen. Aan het einde van de week verloopt de nieuwste deadline die EU-Commissaris Neelie Kroes heeft gesteld voor de verkoop van onderdelen van de beoogde fusiebank.

Een bron die vertrouwd is met het dossier zegt dat een eventuele overeenkomst met de Fransen waarschijnlijk eerst een voorlopige zal zijn. 

Gerrit Zalm, de gedelegeerd bestuurder van ABN AMRO, hield maandag tijdens een bijeenkomst van het Holland Financial Centrum trouwens de mogelijkheid open dat er alsnog een deal met Deutsche Bank wordt bereikt, schrijft het FD. 'Duitsers scoren vaak in de laatste minuut', zou Zalm in de wandelgangen hebben gezegd.

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud