Nederlandse autoriteiten zien geen graten in herstructurering ABN Amro

De overnamestrijd rond de Nederlandse bank ABN Amro kan in een nieuwe stroomversnelling komen nu de Nederlandse centrale bank heeft laten weten dat het geen bezwaren zou hebben tegen een eventuele opsplitsing en gedeeltelijke verkoop van de bankgroep.

(tijd) Analisten menen dat vooral Royal Bank of Scotland ABN Amro grondig zou willen herstructureren. De Schotten zouden in ruil daarvoor een hogere overnameprijs dan Barclays willen betalen, omdat ze nadien de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten zouden kunnen verkopen aan de Spaanse bank Santander.

De Britse bank Barclays, die momenteel nog exclusieve fusiegesprekken met ABN Amro voert, zet die laatste onder druk om zijn problemen met het Amerikaanse gerecht binnen de twee weken op te lossen. Barclays heeft geen zin om bij een overname de juridische problemen van de Nederlandse bankgroep te erven. Het is niet duidelijk wat het Amerikaans gerecht van ABN Amro wil. Dat meldt The Wall Street Journal op zijn website.

Barclays en ABN Amro zijn al sinds 20 maart in overnamesprekken verwikkeld. Dat ABN Amro zich nog ergens voor moet verantwoorden bij het Amerikaans gerecht, kan de overname van de bankengroep door Barclays wel eens op losse schroeven zetten. Dat zeggen mensen die erg nauw betrokken zijn bij de zaak. Geen van de drie betrokken partijen wenste commentaar te geven op het bericht.

Mogelijk moet ABN Amro zich verantwoorden voor een uitloper van een zaak waar het zich in het verleden al voor moest verantwoorden in de VS. In 2005 veroordeelde een Amerikaans rechter ABN Amro tot het betalen van een boete van 80 miljoen euro, omdat de Nederlandse bank zich had ingelaten met frauduleuze geldtransfers van Iran en Libië naar de VS.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud