Advertentie

Nederlandse Centrale bank tegen opsplitsing ABN Amro

Voor voorzitter Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, de centrale bank van Nederland, is de actie van TCI, die in een brief opriep tot een opsplitsing van ABN AMRO wegens het slechte aandeelhoudersrendement, 'een brug te ver'.

(tijd) Dat zegt hij in het NRC Handelsblad.

Het Britse financiële opkopersfonds TCI (The Children's Investment Fund) wordt door vier of vijf andere speculanten gesteund bij zijn poging om de Nederlandse bank ABN Amro op te breken. Andere hedgefondsen hebben volgens de bank aandelenpakketten gekocht van ongeveer een procent.

'De brief van TCI ademt de sfeer van: je zoekt maar uit wat je gaat verkopen, maar de centen stuur je naar ons toe. Voor ons is dat een brug te ver', zegt Wellink

Het is de eerste keer in de internationale financiële wereld dat hedgefondsen een bank op de korrel nemen. Wellink: 'Dit kan repercussies hebben tot ver buiten onze landsgrenzen. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit scrupuleus volgen.'

Volgens TCI is opsplitsing van ABN Amro de enige manier om de verborgen waarde in de bank naar boven te krijgen. Gezien de staat van dienst van TCI, dat eerder een succesvolle aandeelhoudersrevolte bij Deutsche Borse leidde, kreeg het hedgefonds beleggers mee. In totaal steeg de koers van ABN Amro de afgelopen week zo'n 10 procent, nog zonder dat de bank een actie ondernam. Dat is het hoogste niveau in zes jaar tijd.

ABN Amro is het vierde grote Nederlandse bedrijf dat in een jaar tijd doelwit wordt van opkopers die een beleidswijziging willen forceren. Bij technologiebedrijf ASMI zegevierde de directie, de machtsstrijd rond de opsplitsing van Stork is nog gaande, terwijl bij Ahold, dat volgens twee hedgefondsen moet worden gesplitst, sprake lijkt van een pauze.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud