Advertentie

Nederlandse deel ABN Amro maakt winst

Het Nederlandse deel van ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal van 2009 winst geboekt. Dat maakte de bank maandag bekend. Het onderdeel verhuisde in oktober vorig jaar van Fortis naar de Nederlandse staat.

(tijd) - De dieprode cijfers zijn toe te schrijven aan een nettoverlies van 928 miljoen euro bij de onderdelen van ABN AMRO die door Royal Bank of Scotland (RBS) werden overgenomen.

RBS nam in 2007 in een consortium met de Spaanse bank Banco Santander en Fortis, ABN AMRO over. Daarbij verwierf RBS onder meer de zakenbankactiviteiten van ABN AMRO in Londen. De overige onderdelen kwamen bij Banco Santander en Fortis terecht. De overname ontplofte eind vorig jaar in het gezicht van Fortis, waarop de ABN AMRO-delen van Fortis en Fortis Bank Nederland in handen kwamen van de Nederlandse staat.

Die delen bleken in het eerste kwartaal winstgevend te zijn. De nettowinst voor het deel van de Nederlandse staat bedroeg 87 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2008 boekte de afdeling nog een nettowinst van 226 miljoen euro. De winst over de eerste drie maanden van 2009 werd gedrukt door toenemende provisies op de zakelijke kredietenportefeuille. In het vierde kwartaal leed de divisie een nettoverlies van 159 miljoen euro.

Ondanks het positieve resultaat houdt ABN AMRO vast aan de prognose dat '2009 een moeilijk jaar wordt'. Eerder zei topman Gerrit Zalm al dat het zowel op groepsniveau als op het niveau van de Nederlandse onderdelen moeilijk wordt om winst te maken.

De definitieve opsplitsing van de bank zal naar verwachting eind dit jaar worden afgerond. Het Nederlandse deel moet uiteindelijk worden samengevoegd met Fortis Bank Nederland.

In het persbericht valt nog te lezen dat ABN AMRO op groepsniveau in het eerste kwartaal een kapitaalinjectie van 3 miljard euro kreeg van RBS. Samen met de vermindering van de naar risico gewogen activa tilde dat de Tier 1-ratio, een veel gebruikte solvabiliteitsratio in de financiële sector, voor ABN AMRO naar 12,7 procent. Op 31 december 2008 bedroeg die ratio 10,9 procent. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud