Advertentie

Nieuw monsterverlies, nieuwe steun voor AIG

De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft in het vierde kwartaal van 2008 een recordnettoverlies van 61,7 miljard dollar (48,8 miljard euro) geleden. De VS pompen nog eens 30 miljard dollar in AIG om het bedrijf te stabiliseren. Bij twee eerdere reddingsacties werd al 150 miljard dollar in het bedrijf geïnjecteerd.

(tijd) - Het verlies voor het vierde kwartaal, 22,95 dollar per aandeel, is groter dan analisten hadden verwacht. Over het volledige boekjaar 2008 boekte AIG een monsterverlies van 99,3 miljard dollar. Het was al het vijfde verlieslatende kwartaal op rij voor AIG.

Door de escalatie van de financiële crisis werd het merendeel van de verliezen in het laatste kwartaal van 2008 geboekt. AIG moest vooral zwaar afboeken op zijn portefeuille effecten gelinkt aan Amerikaanse hypotheken en leed ook onder herstructureringslasten. AIG heeft voor honderden miljarden dollar aan kredietderivaten in de boeken staan. Net die effecten kwamen door de financiële crisis in stormweer terecht.

Een en ander zorgt ervoor dat AIG, tot vorig jaar de grootste verzekeraar ter wereld, opnieuw steun moet krijgen van de Amerikaanse overheid. De VS halen 30 miljard dollar (23,7 miljard euro) uit het TARP-fonds om het bedrijf te stabiliseren. Sinds september vorig jaar kreeg AIG al (in twee rondes) 150 miljard dollar steun, maar dat volstond niet om de groep recht te trekken.

Onder de nieuwe deal is voorzien dat AIG zijn schulden bij de Amerikaanse overheid goedkoper kan aflossen. Onder andere het afstoten van bedrijfsonderdelen loopt door de crisis niet zoals verhoopt. De nieuwe overeenkomst zorgt er ook voor dat het belang van de Amerikaanse overheid, dat sinds september vorig jaar 80 procent bedraagt, niet verder oploopt. Een deel van de aandelen met voorkeurrecht van de overheid wordt ingeruild voor preferente aandelen die harder op gewone aandelen lijken, maar het aandeelhoudersschap niet verder verwateren.

Economen reageren beteuterd op de nieuwe kapitaalronde voor AIG, maar geven toe dat er weinig andere opties zijn. 'Het bedrijf is te groot om bankroet te laten gaan', klinkt het unisono. AIG geldt op de kredietmarkten als tegenpartij voor financiële instellingen wereldwijd. Gevreesd wordt dat een faillissement van AIG het globale financieel systeem volledig zou ontwrichten. Verder is AIG als wereldwijde verzekeraar ook cruciaal voor miljoenen consumenten en bedrijven.

PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud