Nieuw overleg over Fortis-deal

BNP Paribas Fortis ©Lieven Van Assche

Een jaar nadat Fortis gered is, blijkt dat de drie partijen die de Fortis-deal onderhandelden, weer aan tafel moeten gaan zitten. De Belgische staat, Fortis en BNP Paribas gaan de calloptie herbekijken die Fortis heeft op de aandelen BNPP van de Belgische staat.

(tijd) - Dankzij die optie kan Fortis de aandelen BNPP van de overheid overkopen. De meerwaarde boven 68 euro wordt uitgekeerd aan de Fortis-aandeelhouders.

Beter mechanisme

Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder van de overheidsholding FPIM, bevestigt dat er nieuwe gesprekken komen. 'De calloptie bestaat alleen in een voorlopige versie. Er is een engagement tussen de partijen om te zien of er een praktischer en beter mechanisme kan worden uitgewerkt. Daar gaan we nog dit jaar aan werken.'

De overheid wil soepeler met de BNPP-aandelen kunnen omspringen. In het huidige systeem kan de overheid de aandelen moeilijk te gelde maken als Fortis de optie niet licht. Stel dat de overheid zou beslissen BNPP-aandelen te verkopen voor bijvoorbeeld 78 euro en Fortis later de optie uitoefent aan 88 euro, dan moet de staat 10 euro per aandeel bijleggen.

PBL/JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud