Noels: 'Fundamenteel niets gewijzigd'

©Sofie Van Hoof

De heropleving van de beurzen maandag in navolging van de 'nationalisering' van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac doet denken aan de 'vorige gelijkaardige operatie met Bear Stearns', zegt Geert Noels, de hoofdeconoom van het beurshuis Petercam, aan Belga. Maar op lange termijn zal de markt de huidige malaise toch moeten uitzweten, luidt de redenering.

(belga) - De zakenbank Bear Stearns werd in maart overgenomen door JPMorgan Chase, geruggesteund door de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken. JPMorgan betaalde uiteindelijk 10 dollar per aandeel.

De heropflakkering op de markten doet 'doet denken aan de vorige operatie met Bear Stearns', aldus Noels. 'Dat zegt veel over de voorspelbaarheid van de markten': Dit soort acties hebben volgens hem effect op heel korte termijn maar 'zeggen niets over wat erna gebeurt'. Na de Bear Stearns operatie in maart, is er tot nu toe niet veel beterschap op de financiële markten te rapen, luidt de redenering.

Ziek

'Als je ziet hoe het geschut alsmaar groter wordt om de bloeding te stoppen, dan kan de patiënt niet gezond worden verklaard', luidt het. Qua omvang en waarde is de operatie met Freddie en Fannie een veelvoud van die van de zakenbank. 'Fundamenteel is niets gewijzigd. Als de les van Bear Stearns gerespecteerd wordt dan zal dat de ontnuchtering heel snel volgen.' Binnen een week zou dan terug overgegaan kunnen worden tot de orde van de dag.

Ook voor België is de staatscuratele van beide hypotheekverstrekkers belangrijk. 'Heel wat Belgische, en Europese, banken hebben papieren van Fannie en Freddie. Bij een faillissement zouden heel wat banken in de problemen kunnen komen.' Door de beslissing van de Amerikaanse regering 'wordt er nu wel een vloer onder de hypotheekmarkt gelegd', aldus de econoom.

Toch zal de banksector de crisis moeten uitzweten. 'De banksector is nog nooit zo verzwakt aan een conjunctuurvertraging begonnen', luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud