'Nog meer verlies voor Merrill Lynch in het vooruitzicht'

©EPA

De Amerikaanse bank Merrill Lynch zou in het vierde kwartaal veel slechter presteren dan totnogtoe werd aangenomen. Dat meent althans Meredith Whitney, een analiste bij CIBC World Markets. Volgens Whitney mag Merrill Lynch zich verwachten aan verliezen die kunnen oplopen tot 2,70 dollar per aandeel. Totnogtoe werd er op een verlies van 50 dollarcent per aandeel gerekend.

(tijd) - Whitney kwam eerder dit jaar al in de schijnwerpers te staan met haar sombere voorspellingen voor de banksector. Ze was een van eerste analisten om te wijzen op de subprime-problemen bij Citigroup, de grootste bankgroep van de Verenigde Staten. Daarmee werd meteen ook het startstchot gegeven voor de crisis die de financiële waarden nu al enkele maanden teistert.

Whitney verwacht nu dat Merrill Lynch in het vierde kwartaal voor zo'n 7 miljard dollar aan waardeverminderingen zal boeken als gevolg van de verliezen die de groep leed door de kredietcrisis. In het derde kwartaal zag Merrill Lynch zich al genoodzaakt 8 miljard dollar af te schrijven door slechte investeringen in risicovolle woonkredieten. Whitney voorspelt trouwens dat Merrill Lynch ook volgend jaar nog waardeverminderingen zal moeten boeken als gevolg van de aanslepende kredietcrisis.

Maandag raakte nog bekend dat Merrill Lynch een kapitaalinjectie krijft van 6,2 miljard dollar van het Singaporese staatsfonds Temasek en het Amerikaanse Davis Selected Advisors. De twee fondsen hebben nu samen een belang van net geen 10 procent in Merrill Lynch. De Amerikaanse bank verkocht ook een groot deel van haar Commercial Finance-afdeling aan General Electric.

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Foto: EPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud