Advertentie

'Nood aan liquiditeit Fortis gedaald'

"Sinds de gebeurtenissen van verleden week met de verkoop van de Belgische en Nederlandse 'assets' van Fortis, is de nood aan liquiditeit voor Fortis gedaald." Dat zei de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), Guy Quaden, dinsdagnamiddag tijdens een gezamenlijke commissie van Kamer en Senaat over de huidige bankmalaise. De centrale bankier lichtte vooral de oorzaken en context van de crisis toe.

(belga) - Helemaal aan het einde van de gezamenlijke zitting van de commissie Financiën en Begroting van de Kamer en de commissie Financiën en Economische aangelegenheden van de Senaat gaf Quaden de wat concretere informatie over Fortis. "Toch nog goed nieuws", luidde het.

De verantwoordelijken nu al aanduiden is en stap te ver. "De huizen branden nog altijd, het is niet het ogenblik om de lessen van de brandweer te trekken." De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos kreeg wel een veeg uit de pan voor zijn uitspraken over de boedelscheiding. "Ik vindt de commentaren van Bos onvriendelijk en niet correct."

Tijdens de zitting riep ook Quaden op tot de creatie van een controle-instantie genre CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie-, en Assurantiewezen) maar dan op het niveau van de Eurozone, de 15 landen van de Europese eenheidsmunt. "Ik heb altijd al gedacht dat er een grotere regulering moet komen in het systeem", zei Quaden. "Een controlestructuur in de eurozone vergelijkbaar met het eurosysteem (met de Europese Centrale Bank)", verwoordde hij dat.

Over Fortis zei Quaden nog dat de CBFA de NBB vrijdag 26 september op de hoogte bracht van de problemen. Of dat te laat was, wou hij niet gezegd hebben. Dat weekend schoten zijn diensten in actie, luidde het. Over die noodlottige vrijdag voor Fortis zei hij: "nog nooit in de geschiedenis van het financiële systeem heb ik zo'n snelheid gezien waaraan de kredietlijnen voor een bank dichtgeknepen werden", aldus Quaden. "En dat voor een bank die tot de grootste 20 ter wereld behoorde."

"De snelheid waaraan banken moeilijkheden krijgen is voor mij ook een raadsel", zei Quaden. "Geen enkele bank ter wereld kan vandaag zeggen dat ze immuun is met zoveel microben". En het einde van de crisis is nog niet in zicht.

Hij benadrukte dat de NBB dan zijn rol als "lender of last resort" speelde voor Fortis. Voor beide banken wist hij te zeggen dat niet de solvabiliteit het probleem is maar de liquiditeit. De Fortisredding noemde hij een die in de geschiedenis zal blijven. Hij zei dat de NBB niet betrokken was bij de operaties rond Dexia en Fortis. Quaden benadrukte eveneens dat het om een Europees en niet zuiver Belgisch probleem gaat. "Ik heb niet het gevoel dat er enkel in België iets is misgelopen."

Voorts zei de centrale bankier nog dat de huidige crisis op de markten de ergste is sinds die van de jaren dertig in de 20e eeuw. De subprime-crisis met de gekende problemen van de herverpakte Amerikaanse rommelkredieten vormde verleden jaar de aanzet, zei Quaden. Enerzijds konden niet-kredietwaardige mensen toch lenen voor een huis en anderzijds was er de "effectisering" of het herverpakken en doorverkopen van de bewuste hypothecaire kredieten. Die praktijken noemde Quaden het kind van "risicocultuur van het huidige financiële systeem".

De echte problemen -de neergang en problemen van tal van Europese banken- werden ingeleid door de nationalisatie van de Amerikaanse kredietherverpakkers Fannie Mae en Freddie Mac, aldus Quaden. Nog later na het faillissement van Lehman Brothers brak de bom los: "na het besef dat banken failliet konden gaan was het onderlinge vertrouwen van de banken loos". Onderling lenen werd steeds moeilijker. Voor Dexia speelt specifiek de Amerikaanse dochter FSA een rol, voor Fortis de overname van ABN Amro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud