Noors filiaal Glitnir overgenomen, Kaupthing mist betaling

Het Noorse filiaal van de in moeilijkheden verkerende IJslandse bank Glitnir is voor 300 miljoen kronen of 34,2 miljoen euro verkocht aan de Noorse spaarbank SpareBank 1. Dat hebben beide banken dinsdag bekend gemaakt. Kauphting, een andere IJslandse bank in moeilijkheden, heeft problemen om intresten op obligaties in Japan uit te betalen.

'Glitnir Bank heeft nu een krachtige eigenaar voor de ontwikkeling van zijn activiteiten en de relaties met de klanten', verklaarde algemeen directeur Morten Bjoersen van Glitnir Bank. De Noorse tak van Glitnir Bank telt 160 werknemers en heeft een portefeuille van leningen ter waarde van 47 miljard euro. Glitnir Bank zelf is de derde bank van IJsland en werd wegens het opdrogen van haar liquiditeiten genationaliseerd door de IJslandse staat. Maandag had de bank reeds 50,1 procent van haar Noorse makelaarsactiviteiten voor een onbekend bedrag verkocht aan het maritieme makelaarskantoor RS Platou.

Kaupthing 

Intussen heeft een andere IJslandse bank in moeilijkheden, Kaupthing, maandag in Japan de uitbetaling van intresten voor haar obligaties, uitgegeven in yen, niet uitgevoerd, zo meldt dinsdag de Japanse bank die instond voor de uitbetaling, Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC). Kaupthing beschikt nu over zeven dagen om de halfjaarlijkse intresten alsnog uit te betalen om te vermijden dat ze officieel in staking van betaling wordt uitgeroepen in Japan.

De IJslandse bank zou volgens het economische dagblad Nikkei dan de tweede uitgever van 'samurai bonds' zijn die het in minder dan een maand tijd begeeft, na Lehman Brothers

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud