Northern Rock binnenkort in handen van zijn klanten

Northern Rock zal worden omgevormd tot een bank in handen van zijn klanten, zoals ook het Landbouwkrediet dat is in België. De Britse Labour Party is van plan Northern Rock nieuw leven in de blazen met een onderling statuut, ten minste als het de verkiezingen wint.

(tijd) - Northern Rock kwam in 2007 in moeilijkheden omdat het meer uitleende dan het aan deposito's had. De financiële crisis leidde tot een 'run on the bank' en de Britse overheid moest de bank noodgedwongen overnemen. Een zoektocht naar een koper leverde niets op. Vandaar de Labour Party nu voorstelt om de bank om te vormen tot een onderlinge maatschappij. Northern Rock was vroeger trouwens een onderlinge, voor het in de jaren negentig naar de beurs trok.

Onderlinge maatschappijen zijn in handen van hun klanten. Ze krijgen logischer wijze betere voorwaarden voor hun leningen en hogere rendement op hun spaargeld wanneer de bank winst boekt. Vaak keren de banken ook een winstdeelname uit.

'Onze politiek is van een onderlinge oplossing voor Northern Rock aan te moedigen, niet van die door te rammen. Maar een meer diverse bankensector zou goed zijn voor de Britse consument', meldde Labour Party gisteren in een manifest. Op 6 mei vinden in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen plaats.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud