Advertentie

NPM verwacht 'middelmatig' boekjaar 2010

CEO Gilles Samyn van NPM ©Belpress.com

2008 was geen goed jaar en wij verwachten ook geen groot jaar 2009, zegt de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) in haar jaarverslag 2008, dat voorlopig enkel in het Frans beschikbaar is. 'Erger nog, wij verwachten ook een middelmatig boekjaar 2010 wat de economische activiteit betreft', klinkt het.

Brussel (tijd) - Op middellange termijn hoopt de Frère-holding nog waarde te creëren met haar participaties. 'Indien we daar niet van overtuigd waren, zouden we ze tegen de huidige prijs moeten verkopen, wat vandaag niet onze bedoeling is.'

In hun boodschap aan de aandeelhouders zeggen CEO Gilles Samyn en voorzitter Gérald Frère dat ze ontgoocheld zijn over het voorbije boekjaar. 'De omvang van de waardeverliezen en de daling van onze aangepaste netto actiefwaarde zijn een echte ontgoocheling', stellen ze. De tandem stelt zich de vraag of de strategie moet herbekeken worden. 'Wij denken van niet. Wij houden nog steeds van energie en petroleum.'

De twee NPM-toplui zijn wel over sommige zaken tevreden, zoals de 9 procent-groei van de beperkte geconsolideerde courante winst per aandeel en de stijging van het dividend met 7 procent. En het jaarrendement op basis van de koers van het aandeel NPM mag dan vorig jaar wel 27,8 procent negatief geweest zijn, op tien jaar bedraagt het gemiddeld jaarrendement 14,1 procent, wat 'de tweede beste prestaties onder de Bel20'ers' is.

Een beetje balsem op de wonde is dat de aandeelhouders zich op de algemene vergadering van 16 april zullen moeten uitspreken over een voorstel om eigen aandelen in te kopen, voor een bedrag van 95 miljoen euro.

Gedelegeerd bestuurder Gilles Samyn zal in ieder geval ontsnappen aan het bonussendebat. Want bij NPM bestaan jaarbonussen gewoonweg niet. Sinds tal van jaren ligt de nadruk op de vaste verloning en aandelenoptieplannen op tien jaar. Gilles Samyn verdiende vorig jaar 1.165.723 euro tegen 1.196.372 in 2007.

Stéphane Wuille

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud