NPM ziet geconsolideerde halfjaarwinst met 48 procent terugvallen

NPM, de investeringmaatschappij van miljardair Albert Frère, heeft in de eerste helft van het jaar een 48 procent lagere nettowinst geboekt van 238,2 miljoen euro, of 2,14 euro per aandeel. Die forse terugval is vooral te wijten aan het feit dat de cijfers van dezelfde periode vorig jaar werden opgekrikt door de meerwaarden die werden geboekt op de verkoop van het belang in de mediagroep Bertelsmann.

(tijd) NPM had eerder al zogenaamde eng geconsolideerde cijfers gepubliceerd, waarin enkel rekening werd gehouden met de dividenden en de interesten op de activa van NPM. In de cijfers die vandaag werden vrijgegeven, zijn ook de resultaten van de holding Pargesa en de bedrijven waarin NPM participeert, opgenomen.

Het geconsolideerde courante resultaat daalde met 11 procent tot 162,6 miljoen euro of 1,46 euro per aandeel. Die terugval is te wijten aan de uitoefening van de callopties op de Franse oliegroep Total op drie jaar die eind 2005 en 2006 werden uitgegeven. Als het effect van die opties niet wordt meegerekend, stijgt de courante winst met 5 procent tot 183,3 miljoen euro. De omzet kromp met 4 procent tot 6,8 miljard euro.

Op 29 augustus bedroeg het aangepaste nettoactief 55,7 euro per aandeel. Op 30 juni was dat 61,18 euro per aandeel.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud