'Nulgroei dreigt door Bazelregels'

©Photo News

De nieuwe kapitaalregels voor banken dreigen de economie in de eurozone tot stilstand te brengen. Die waarschuwing gaf Jean-Laurent Bonnafé, de Franse topman van BNP Paribas Fortis, vrijdagmorgen in het federale parlement.

(tijd) - Bonnafé verscheen samen met vice-ceo Filip Dierckx en Herman Daems, de voorzitter van de raad van bestuur van BNPP Fortis, in de parlementaire commissie die belast is met het onderzoek naar de financiële en bankcrisis.

De centrale boodschap van Bonnafé was een stevige waarschuwing over de zogenaamde ‘Bazel III’-regels die de toezichthouders aan het opstellen zijn. 

‘Als de huidige voorstellen worden toegepast, kan dat de komende drie jaar gecumuleerd tot 6 procentpunt aan economische groei kosten. Als je ziet dat sommige landen maar 1 tot 1,5 procent groei kennen, betekent dat een nulgroei gedurende drie jaar,’ stelde Bonnafé op basis van berekeningen van de bank. 

Volgens de topman zullen de hoge kapitaalvereisten als gevolg hebben dat de banken in de eurozone samen 450 miljard euro meer eigen vermogen moeten aanhouden en 1.500 tot 2.000 miljard euro extra obligaties op lange termijn moeten uitgeven.

Dat zal het vermogen van de banken om de economie te financieren enorm fnuiken, waarschuwt Bonnafé. Hij bepleitte een evenwichtige en meer selectieve aanpak voor de nieuwe kapitaalregels. Tegen eind dit jaar legt het Bazelcomité van toezichthouders de nieuwe kapitaalregels vast.  

JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud