Obama viseert kredietkaartbedrijven

Foto EPA ©EPA

President Barack Obama heeft de Amerikaanse kredietkaartsector duidelijk gemaakt dat hij een einde wil zien aan willekeurige renteverhogingen en obscure kredietcontracten. Tijdens een vergadering in het Witte Huis met de topmanagers van dertien kredietkaartuitgevers zei de Amerikaanse president donderdagnamiddag dat hij de recente wetgevende initiatieven in Congres voluit steunt.

Van onze correspondent in New York

(tijd) - Misleidende praktijken door kredietkaartuitgevers zijn de laatste weken bovenaan de agenda in Washington gekomen. Amerikaanse consumenten zijn al langer verontwaardigd over plotse renteverhogingen en extra kosten die kredietkaartbedrijven doorrekenen. De toenemende werkloosheid zadelt nu steeds meer Amerikanen met een uitzichtloze schuldenberg op. De sector kwamen extra in het vizier doordat sommige bedrijven een beroep deden op overheidshulp maar tegelijk de tarieven voor hun klanten optrokken.

De Democraten grijpen de publieke woede aan om de kredietkaartsector tot de orde te roepen, nadat een eerdere poging vorig jaar in de Senaat sneuvelde na stevig gelobby door de sector. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat keurde het bankencomité de voorbije weken wetsvoorstellen goed.

Extra kosten

De versie in het Huis is grotendeels een wettelijke vertaling van de regels die de Federal Reserve eind vorig jaar goedkeurde en die in juli 2010 van kracht worden. Zo moeten kredietkaartbedrijven klanten tijdig verwittigen van renteverhogingen, terwijl die hogere rentes niet zomaar toegepast mogen worden op reeds bestaande schulden. De versie in de Senaat gaat verder en wil een heleboel extra kosten verbieden.

Obama - voor wie het aanpakken van 'excessieve' kredietkaarttarieven een campagnebelofte was - liet tijdens de bijeenkomst in het Witte Huis verstaan dat de regels van de Federal Reserve volgens hem niet ver genoeg gaan. De regering wist intussen enkele extra beperkingen toe te voegen aan het voorstel in het Huis. Het voltallige Huis zou volgende week al het wetsvoorstel naar verwachting goedkeuren. In de Senaat wordt meer oppositie verwacht door Republikeinen die de sector steunen.

Economisch herstel

Kredietkaartbedrijven waarschuwen dat de nieuwe regels tot minder kredietverlening en hogere tarieven zullen leiden, wat het economisch herstel zou bemoeilijken. Volgens enkele Democratische senatoren voerde de sector de voorbije weken nog snel stevige renteverhogingen op hun klanten door voordat de nieuwe beperkingen van kracht worden. Dat zou pas een jaar na de goedkeuring van de wet gebeuren. Twee senatoren hebben de Fed daarom gevraagd om renteverhogingen op bestaande schulden nu al te verbieden.    

KvH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud