Ook Britse regering werkt aan bankenexit

De Britse premier Gordon Brown (foto: Reuters)

Het Britse ministerie van Financiën is volop bezig een plan uit te werken om na de verkiezingen in juni het overheidsbelang in de bankgroepen Lloyds en Royal Bank of Scotland af te bouwen. Dat meldt de krant The Times zondag op zijn website. Zaterdag werd al duidelijk dat de Amerikaanse overheid op het punt staat zijn participatie in Citigroup naar de markt te brengen.

(tijd) - Sinds de regering-Brown in Lloyds en Royal Bank of Scotland in volle kredietcrisis ter hulp moest schieten om te vermijden dat ze over de kop zouden gaan, worden de bankreuzen door de Britse overheid gecontroleerd. Lloyds is voor zo'n 41 procent in staatshanden, Royal Bank of Scotland zelfs voor 83 procent.

Maar nu de aandelenkoersen van Loyds en Royal Bank of Scotland door het beursherstel stilaan zijn gestegen tot de gemiddelde prijs die de Britse overheid ervoor betaald, neemt de speculatie op een exit toe. Volgens de krant The Times zou het Britse ministerie van Financiën nu verschillende opties onderzoeken om het staatsbelang in de banken af te bouwen na de verkiezingen van juni.

Het scenario dat volgens de krant het meeste kans maakt is de uitgifte van een nieuw soort converteerbare overheidsobligaties. Die 'convertible gilts' zouden kunnen worden omgezet in gewone aandelen in Lloyds of Royal Bank of Scotland eens een bepaald koersdoel is bereikt. De Britse overheid zou die 'gilts' ten vroegste in juni op de markt zetten. Van grote tijdsdruk lijkt er alvast geen spraken. Volgens The Times zou het de bedoeling zijn dat de afbouw van de overheidsparticipaties gespreid wordt over een periode van vijf jaar.

Een andere mogelijkheid is de overheidsparticipaties in Lloyds en Royal Bank of Scotland meteen in één blok naar de beurs brengen. Daarmee zou de regering-Brown het voorbeeld van de Amerikaanse overheid volgen. Washington staat momenteel immers op het punt om het overheidsbelang van ongeveer 27 procent in Citigroup te privatiseren.

De Conservatieve oppositie lijkt eerder voorstander te zijn van een dergelijke operatie, maar hamert er wel op dat de 'nieuwe' bankaandelen tegen een serieuze korting moeten worden aangeboden.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud