Advertentie

Ook Nederlandstalige procedure ten gronde in Fortis-zaak

Advocaat Geert Lenssens van het advocatenkantoor sq-law in Brussel gaat een procedure ten gronde opstarten in de zaak-Fortis. Dat kondigde hij dinsdag aan in een persbericht.

(belga) - De procedure zal gevoerd worden voor de Nederlandstalige kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Eind deze week of begin volgende week zullen de dagvaardingen verstuurd worden, zegt hij. Eerder kondigde advocaat Mischaël Modrikamen al een procedure ten gronde aan. Hij is reeds gestart met het versturen van dagvaardingen.

Advocaat Lenssens: "ik denk dat het nuttig is dat ook Nederlandstaligen een procedure beginnen. Zij bleven tot nu toe in de schaduw staan. Iedereen kan zich via een eenvoudig en gratis verzoekschrift aanmelden bij onze rechtszaak".

De bedoeling van de procedure is louter het bekomen van schadevergoedingen, in tegenstelling tot Modrikamen die ook ijvert voor een redding van Fortis. "We stellen de som die de Belgische en Nederlandse overheid hebben betaald voor Fortis in vraag. Daarnaast is er ook sprake van discriminatie ten opzichte van de andere Belgische banken (waar de overheid zich wel borg stelde, nvdr)".

De advocaat vraagt ook nog dat het college van deskundigen dat aangesteld is in de zaak-Fortis, een aantal verantwoordelijken zou horen. Het gaat om ronkende namen zoals premier Yves Leterme, minister van Financiën Didier Reynders, Nederlands minister van Financiën Wouter Bos, de voorzitter van de Nederlandsche Bank Nout Wellink, ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, voorzitter van de CBFA Jean-Paul Servais en voormalig Fortis-topman Filip Dierckx. "We denken dat het nodig kan zijn om deze personen te horen. Tot nu toe is dat niet gebeurd terwijl in het arrest uitdrukkelijk wordt verwezen naar de mogelijkheid om personen te ondervragen", zegt de advocaat.

Hij weet pas later deze week of de experts op zijn vraag zullen ingaan. "Het feit dat er nog steeds discussie bestaat over hun betaling, kan in ons nadeel spelen. Momenteel werken de experts nog voort, maar ze riskeren wel te beknibbelen op hun activiteiten". Volgens Lenssens is er discussie wie de vergoeding van 125.000 euro voor de experts moet betalen. Zij zouden er zelfs mee gedreigd hebben hun werkzaamheden stop te zetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud