Oostenrijkse Kommunalkredit vraagt staatssteun

Kommunalkredit is voor 49 procent in handen van Dexia.

De Oostenrijkse bank Kommunalkredit, waarin de Frans-Belgische bank Dexia een belang van 49 procent heeft, onderhandelt met het Oostenrijkse ministerie van Financiën om staatssteun te krijgen. Dat vernam het Oostenrijks persbureau APA uit welingelichte bronnen. Kommunalkredit is een specialist in kredieten voor gemeenten.

(belga) - Het parlement van Oostenrijk keurde eerder een plan van 100 miljard euro goed om de banksector te stabiliseren: 75 miljard euro is bestemd voor de garantie van leningen tussen banken, 15 miljard euro voor een eventuele herkapitalisatie van instellingen in moeilijkheden en 10 miljard euro voor de garantie van bankdeposito's van particulieren.

Dexia, dat eerder deze maand overheidssteun kreeg in de vorm van kapitaal en de garantie voor alle leningen, heeft 49 procent van de aandelen van Kommunalkredit in handen. De andere grote aandeelhouder is de Oostenrijkse Volksbank. Kommunalkredit is sterk aanwezig in Oost-Europa en veel van de internationale concurrenten van de bank zijn overheidsinstellingen of werden onlangs in verband met de internationale financiële crisis door de overheid uit de problemen geholpen.

Als de Oostenrijkse staat een van de referentieaandeelhouders van Kommunalkredit wordt, dan kan de bank leningen met een preferentiële rente verstrekken.

Kommunalkredit heeft een balans van 35 miljard euro en ongeveer 1.100 mensen in loondienst, van wie 800 in het buitenland, vooral in Oost-Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud