Advertentie
Advertentie

Opdeelscenario ABN Amro springlevend

Nu een fusie tussen ABN Amro en de Britse bank Barclays ophanden is, speculeren kenners alvast over de toekomst van dit gecombineerde bedrijf. Mogelijk komen grote delen van ABN Amro na het samengaan in de etalage.

(belga) De Britse aandeelhouders kunnen vraagtekens zetten bij de transactie. Ze worden eigenaar van ABN Amro, terwijl er aan de fusie weinig synergievoordelen kleven. Er zijn dus weinig mogelijkheden om in kosten te snijden. Grofweg valt alleen in Groot-Brittanië te bezuinigen. Verder is het gecombineerde bedrijf wel geografisch beter vertegenwoordigd, maar veelal niet sterker in een specifiek land of regio.

Aandeelhouders van ABN Amro hebben moeite met een mogelijk 'papieren bod' van Barclays. Het betekent een betaling in aandelen in plaats van harde cash. Bovendien zien ze graag dat ook andere banken zich mengen in de overnamestrijd, om een nog betere prijs te krijgen. Om de gunst van de aandeelhouder te winnen, is inmiddels het woord 'sweetener' gevallen. Dat komt neer op een eenmalig cadeautje om beleggers over de streep te trekken. Er gaan geluiden dat dit een presentje wordt van zo'n 15 miljard euro. Dat geld moet ergens vandaan komen.

Analisten houden er rekening mee dat het fusiebedrijf dit geld haalt uit een verkoop van de Amerikaanse tak van ABN Amro, het onderdeel LaSalle Bank dat eind vorige eeuw werd overgenomen. Eigenlijk is dat onderdeel "te klein voor tafellaken en te groot voor servet". Bovendien schijnt de Amerikaanse bank Citigroup wel oren te hebben naar LaSalle.

Het Amerikaanse bedrijf maakt ruim een kwart uit van de bedrijfswinst van ABN Amro. Analisten denken dat de dochter ongeveer 15 miljard euro kan opleveren. Eerder dit jaar trok ABN Amro zich al deels terug uit Amerika met de verkoop van het hypotheekbedrijf daar.

Een andere mogelijkheid is dat het fusiebedrijf de zelfstandig opererende Braziliaanse dochter Banco Real van de hand doet. Een koper krijgt ermee direct een leidende positie op een veelbelovende groeimarkt. Omdat Banco Real als een juweeltje wordt beschouwd, ligt een verkoop echter minder voor de hand.

De beursgenoteerde onderneming Saudi Hollandi Bank levert mogelijk ook een mooie som geld op. ABN Amro heeft hierin een belang van 40 procent, waarvan de waarde naar schatting 1,2 miljard euro bedraagt. Met het vrijgemaakte geld kunnen ABN Amro en Barclays samen optrekken in Italië en het belang van 8,6 procent (van ABN Amro) in Capitalia uitbouwen naar een volledige overname. Capitalia kunnen ze dan samenvoegen met Antonveneta en zich daarmee een derde plek verwerven op de Italiaanse financiële markt. Hiermee wordt ABN Amro mogelijk flink opgedeeld. Dat was ook de inzet van de plaaggeest van ABN Amro, The Children's Investment Fund (TCI). Door de oproep van deze durfinvesteerder raakte ABN Amro op drift.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud