Advertentie

'Operatie was nodig om crisis aan te kunnen'

©BELGA

De omvangrijke kapitaalverhoging van 6,4 miljard euro waarover afgelopen nacht een akkoord werd bereikt, moet Dexia toelaten het hoofd te bieden aan marktomstandigheden die de komende maanden nog steeds moeilijker worden. 'Of de geruchten rond Dexia nu fair of unfair waren: het management moest optreden om de turbulentie de baas te kunnen,' legt aftredend gedelegeerd bestuurder Axel Miller uit tijdens een conference call.

  •  Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging was tot voor kort de grootste aandeelhouder van Dexia, maar ziet zijn belang nu terugvallen van 18,1 tot 13,9 procent.
  • De Gemeentelijke Holding ziet zijn belang dalen van 17  procent tot 14 procent.
  • Verzekeraar Ethias heeft nu een belang van 5 procent, terwijl dat voordien 6,4 procent was.
  • De Franse Caisse des dépôts et consignations (CDC) ziet zijn participatie in Dexia stijgen van 11,9 procent tot 19,3  procent
  • Het Franse CNP Assurances houdt nu 1,3 procent aan
  • De Franse regering heeft 5,7 procent
  • De federale regering heeft na het akkoord van afgelopen nacht 5,7 procent van Dexia in handen
  • De Belgische gewesten bezitten samen 5,7 procent. De Vlaamse overheid krijgt daarvan 2,85 procent.


Die verschuivingen in het aandeelhouderschap zijn volgens Miller ook de reden waarom hij en voorzitter Pierre Richard hun ontslag hebben geboden. 'In de huidige omstandigheden en gezien het veranderde aandeelhouderschap moesten we een duidelijk signaal geven.' Betekent dat dan ook dat Miller zich verantwoordelijk voelt voor wat er fout is gegaan bij Dexia? 'Er is een duidelijk verschil tussen verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijk zijn', is Millers antwoord daarop. Miller en Richard blijven wel aan het hoofd van Dexia tot er een opvolger wordt aangeduid. Hoe het met de zoektocht naar een nieuwe topman is gesteld, en tegen wanneer er een moet zijn, is niet duidelijk.

De kapitaaloperatie en de aanpassingen van het aandeelhouderschap lijken niet meteen drastische gevolgen te hebben voor de strategie van de groep. 'Vandaag is het vooral prioritair dat we de crisis op de markten zullen doorstaan.'

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud