Ophef rond bonussen bij Natixis

In Frankrijk is nieuwe ophef ontstaan over bonusbetalingen. De zakenbank Natixis, de door de financiële crisis zwaarst getroffen bank van het land, heeft vorig jaar 70 miljoen euro aan bonussen betaald aan 3.000 medewerkers, hoofdzakelijk traders.

(tijd) - Dat heeft Natixis vrijdag erkend. De bonussen belonen 'enkel de positieve prestaties', aldus een woordvoerder van de bank.
Natixis is een gemeenschappelijke dochter van Caisse d'Epargne en Banques Populaires, twee mutualistische banken die sinds decennia met behoedzaamheid het spaargeld van de Fransen beheren. De betrokkenheid bij de zakenbank heeft hen in deze crisis kwetsbaarder gemaakt. Onder impuls van de Franse staat werd eind februari een fusie aangekondigd.

Natixis leed in 2008, mee door risicovolle operaties, een verlies van 2,8 miljard euro en kondigde aan 1.250 banen te zullen schrappen. De zakenbank kon na dat zwaar deficitaire boekjaar via zijn twee hoofdaandeelhouders genieten van 2 miljard euro indirecte staatshulp in de vorm van een lening.

Met de bekendmaking van 70 miljoen euro bonussen, reageerde Natixis op mediaberichten die het hadden over 90 miljoen euro aan bonussen.

Donderdag nog kondigde president Nicolas Sarkozy aan dat de regering volgende week een decreet zal uitvaardigen dat bonussen en aandelenopties verbiedt voor bedrijfsleiders die in deze crisistijden staatssteun ontvangen. Na gelijkaardige zaken bij onder meer de bank Société Générale en de noodlijdende autotoeleverancier Valéo lag dat in Frankrijk erg gevoelig gezien het gespannen sociaal klimaat.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud