Opnieuw VS-bank failliet

Silver State Bank of Henderson, een bank uit de Amerikaanse deelstaat Nevada, is gesloten door de bankautoriteiten. Het gaat al om de elfde bank in de VS dit jaar die het slachtoffer werd van de kredietcrisis.

(belga) - Silver State Bank is een relatief kleine bank maar het faillissement kan wel een impact hebben op de presidentsverkiezingen. Zo zetelde de zoon van John McCain tot voor kort in de raad van bestuur van de bank.

Silver State Bank had voor ongeveer 2 miljard dollar aan activa en 1,7 miljard deposito's en telde 17 kantoren in Arizona en Nevada.
Volgens de Wall Street Journal was Andrew McCain, een adoptiezoon van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, verantwoordelijk voor het toezicht op de financiën. De zoon verliet op 26 juli "om persoonlijke reden" zijn post in de raad van bestuur, aldus de krant.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat er fouten zijn gemaakt of dat hij al op de hoogte zou zijn geweest van de nakende problemen.
Silver State Bank werd in 1996 opgericht en specialiseerde zich vooral in woonkredieten voor nieuwbouw. Maar als gevolg van de hogere rente en de crisis op de huizenmarkt kwamen heel wat klanten in de problemen met hun afbetaling. In juni wilde de bank voor 40 miljoen dollar aan activa verkopen om de put te delven, maar door een gebrek aan investeerders mislukte dat plan.

Daarop wilde de bankautoriteit FDIC (Federal Deposit Insurance Corp.) de bank al eind augustus sluiten. Maar toen stootte ze op weerstand van de lokale autoriteiten, aldus de WSJ.

Indien Andrew McCain nog vier dagen langer in de raad van bestuur zou zijn gebleven, had hij als lid van het driekoppige auditcomité mee de resultaten over het tweede kwartaal moeten ondertekenen. Die cijfers zijn nu herzien en laten een groter verlies van 72,3 miljoen dollar zien.

De rekeningen van de gesloten bank zijn intussen door de Nevada State Bank uit Las Vegas overgenomen. "De deposito's blijven verzekerd door de FDIC", liet die laatste weten. Volgens het instituut staan er 117 banken geclassificeerd als "probleemgevallen".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud