Advertentie

'Organen van Fortis buitenspel gezet bij verkoop aan BNP Paribas'

De beslissingsorganen van Fortis zijn buitenspel gezet door de Belgische regering die zich heeft opgeworpen als 'feitelijk beheerder' bij de verkoop van de bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas. Dat heeft advocaat Mischaël Modrikamen dinsdag gepleit in het kort geding voor de Brusselse kamer van koophandel. Modrikamen vertegenwoordigt er ruim duizend Fortis-aandeelhouders die zich benadeeld voelen door de operatie.

(belga) - Volgens de advocaat hebben de autoriteiten toegegeven aan de paniek door in de nacht van 5 op 6 oktober de activiteiten 'tegen een lage prijs' aan BNP Paribas te verkopen, wat betwist werd door de raadsmannen van Fortis en van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

'De transacties werden gerealiseerd ten nadele van het sociaal belang van Fortis', stelde Modrikamen. 'De eerste financiële instelling en onderneming van het land werd in drie dagen tijd, tussen 3 en 5 oktober, ontdaan van haar inhoud. Van een beurskapitalisatie van 45 miljard euro een jaar geleden is ze vandaag nog amper 2 miljard euro waard.' Daarbij benadrukte de advocaat de woede en de wanhoop van de 500.000 Belgische aandeelhouders, 'misleid door de beweringen van de regering en van Fortis'.

'De onderhandelingen verliepen rechtstreeks tussen de Belgische regering en BNP, met een beperkte betrokkenheid van het management van Fortis', vervolgde Modrikamen. 'De natuurlijke organen van Fortis werden buitenspel gezet door de regering die zich heeft opgeworpen als de feitelijke beheerder.' Als bewijs verwees hij naar het feit dat de raad van bestuur van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar slechts samenkwam na de aankondiging van de verkoop, en de oplossing aanvaardde die door de regering met de hulp van de overnemer was uitgewerkt.

Volgens de advocaat was de liquiditeit van Fortis 'significant' verbeterd, en bedroeg die 66,8 miljard euro, na de nationalisering op 3 oktober van de Nederlandse activiteiten van de bank-verzekeraar in Nederland. Modrikamen citeerde hiervoor twee bestuurders van Fortis waarvan hij afziet ze te horen als getuige, maar vrede neemt met hun schriftelijke antwoorden op zijn vragen.

Nochtans en ondanks de afwezigheid van hoogdringendheid, heeft België, al aandeelhouder van Fortis sinds de gedeeltelijke nationalisatie van 28 september door de Benelux, 'aangedrongen op een verkoop van Fortis Bank aan een privépartner' volgens deze bestuurders, Philippe Bodson en Jan-Michiel Hessels, de ondertekenaars van de aangevochten verkoopovereenkomsten.

Nog steeds volgens hen, kenden de verzekeringsactiviteiten van Fortis geen echt vermogensprobleem, maar heeft 'BNP de overname van de bankactiviteiten afhankelijk gemaakt van de overname' van de verzekeringstak.

In Nederland hebben de autoriteiten de val van de Nederlandse tak van Fortis georganiseerd om ze in de nacht van 2 op 3 oktober tegen 'een spotprijs"'(16,8 miljard euro) te kunnen recupereren, terwijl de waarde op circa 22 miljard euro werd geraamd door zakenbank Morgan Stanley. 'Fortis werd aan een hoek van de tafel verkocht, in een snel onderhandelde overeenkomst die slechts één pagina telt', laakte Modrikamen.

Overigens heeft de Nederlandse staat nooit de 4 miljard euro overgemaakt die werd beloofd in ruil voor een participatie van 49 procent in het Nederlandse filiaal van Fortis tijdens de gedeeltelijke nationalisering door de Benelux.

De raadsmannen van Fortis, de FPIM en BNP Paribas betwistten de verklaringen van de aandeelhouders. 'De Belgische regering heeft niet in paniek gehandeld. Zonder haar reactie zou Fortis in een toestand van discontinuïteit gekomen zijn. De spaarders en de aandeelhouders zouden dan alles verloren hebben', verzekerde mr. Dieux, de advocaat van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). 'Bovendien is niets gebeurd zonder de beslissing van de bevoegde organen van Fortis.'

De aandeelhouders vragen dat de handelsrechtbank van Brussel, die zetelt in kort geding, de verkoopoperatie van de bank- en verzekeringsactiva van Fortis aan BNP Paribas opschort en verder de aandelen Fortis Bank en Fortis Insurance Belgium in beslag neemt in afwachting van de besluiten van een eventuele expertise. De volgende zitting heeft plaats donderdag 30 oktober om 9.00 uur.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud