Advertentie

Parket opent onderzoek in dossier Citibank

Foto Belga ©BELGA

Het dossier van Citibank, dat werd opgesteld door de Algemene Inspectie Controle en Bemiddeling, is in handen van het parket van Brussel. Dat meldt het parket vrijdag. Het parket heeft inmiddels een onderzoek geopend maar er werd nog geen onderzoeksrechter aangewezen.

(belga) - Dat zegt substituut-procureur des Konings Jean-Marc Meilleur van de cel Ecosoc van het parket van Brussel.

De Algemene Inspectie Controle en Bemiddeling startte recentelijk een onderzoek om na te gaan of bepaalde financiële instellingen, en met name Citibank, zich schuldig hadden gemaakt aan 'misleidende reclame'. Zo bood Citibank beleggingsproducten aan die gelinkt waren aan Lehman Brothers en die werden gepresenteerd als 'absoluut veilig'. Intussen is Lehman Brothers failliet en dreigen de spaarders hun geld niet meer terug te zien.

"Het gaat wel degelijk om een economisch en sociaal, en geen financieel dossier. Het parket van Brussel voert geen onderzoek naar het faillissement van Lehman Brothers en is daarvoor ook niet bevoegd. Het onderzoek gaat over sommige producten die door Citibank werden verkocht (...). De klagers verwijten de bank dat ze hen niet heeft geïnformeerd over het feit dat hun kapitaal niet gegarandeerd was", legt substituut Meilleur uit.

De consumentenvereniging Test-Aankoop telde donderdagavond 460 dossiers van klanten die bij Citibank hadden ingetekend op producten van Lehman Brothers. De organisatie ontvangt vrijdag een delegatie van vertegenwoordigers van Citibank met de bedoeling een snelle oplossing te vinden voor de benadeelde spaarders.

Sinds het begin van het administratieve onderzoek werkten een twintigtal ambtenaren aan het dossier mee. Alles samen werden 116 klagers en achttien kantoorhouders gehoord. Alle klagers worden binnenkort door de administratie ingelicht over de verdere stappen die zij eventueel kunnen ondernemen, liet minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) eerder al weten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud