Peeters roept op tot eensgezindheid in Dexia-dossier

©BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) roept alle regeringen van het land op om in het dossier-Dexia 'op één lijn' te gaan zitten en geen verschillende verklaringen en visies de wereld in te sturen. Dat zei hij woensdagnamiddag kort na 15 uur in een korte verklaring aan het Vlaams Parlement.

(tijd) - Normaal moest al om 14 uur een actualiteitsdebat plaatsvinden in het parlement over het Dexia-dossier. Maar Peeters liet de bijeenkomst met een uur uitstellen. Oorzaak was een vergadering, samen met zijn vice-premiers Frank Vandenbroucke (sp.a) en Dirk Van Mechelen (Open VLD), over de kwestie met vertegenwoordigers van de Nationale Bank en zakenbank Petercam. Die laatste adviseert de Vlaamse overheid, aandeelhouder van Dexia. Er was ook overleg met federaal premier Yves Leterme (CD&V).

'De Vlaamse regering volgt het dossier van uur tot uur. Dat is het minste wat de spaarders en de kleine beleggers van ons kunnen verwachten', aldus Peeters. 'Ik vind het zeer begrijpelijk dat men in deze tijden zijn koelbloedigheid verliest. Maar net koelbloedigheid en doortastendheid zijn nu noodzakelijk'.
 
Peeters deed voorts een oproep aan alle overheden en politici. 'Het is belangrijk dat alle overheden dezelfde strategie kiezen en geen verschillende standpunten de wereld insturen. Anders dreigen we een 'run on the bank' te krijgen. Het is belangrijk dat alle overheden op één lijn zitten', klonk het.
 
'Het komt er nu op aan naar daden te kijken en niet uitvoerig te discussiëren over verschillende scenario's. Ik ga niet meedoen aan het vergroten van de onrust bij kleine spaarders en beleggers', zei Peeters met luide stem.
 
De voltallige Vlaamse regering komt vanavond om 20 uur bijeen om het dossier te bespreken.Tijdens de vergadering zal de situatie bij Dexia-dochter FSA en het Franse Credit Local aan bod komen.
 
Tijdens het debat in het Vlaamse parlement gaf minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) ook kort uitleg over mogelijke economische gevolgen van de crisis. 'Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgsiche banksector, heeft net gemeld dat de investeringskredieten tot op heden niet zijn  gedaald', zei Ceysens.

Federale regering


Ook op federaal niveau wordt er vanavond voortgepraat over de situatie bij Dexia. Eerst komt er een kernkabinet en daarna is er een onderhoud met Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani, respectievelijk de nieuwe voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Dexia.

FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia, lijkt eens te meer centraal te staan in de onderhandelingen. Gevreesd wordt dat het ratingbureau Moody's zijn  AAA-rating voor FSA eerstdaags zal verlagen. Zo'n lagere rating zou een flink deel van FSA's hoofdactiviteit - het verzekeren van gemeente-obligaties - kunnen lamleggen.

KVe/PS/WVDV

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud