Advertentie

Pokeren tot de finish over nieuwe Fortis-deal

Baudouin Prot vandaag in de Wetstraat (foto Reuters) ©BELGA

De federale regering, BNP Paribas en Fortis-holding zaten donderdag op een zucht van een verbeterde Fortis-deal. Maar de laatste loodjes wogen zwaar. ‘Er is een akkoord over de grote lijnen. Wat rest is een discussie over bedragen en procenten’, klonk het in regeringskringen. Het zag ernaar uit dat de gesprekken de nacht zouden ingaan.

(tijd) -Omstreeks 1 uur 's ochtends sloegen leden van het kernkabinet druk aan het telefoneren. Het was op dat moment onduidelijk of er snel meer informatie zou komen over de stand van de besprekingen. 

De regering-Van Rompuy, BNP Paribas en de Fortis-holding bogen zich de hele dag over een heronderhandeling van de verkoop van Fortis Bank en Fortis Verzekeringen aan BNP Paribas. De bedoeling is een betere deal uit de brand te slepen, zodat de aandeelhouders tijdens de algemene vergadering op 11 februari de overname zouden goedkeuren.

Rond 18 uur zag het er rooskleurig uit. Er lag een voorakkoord op tafel waar de stuurgroep van de federale regering BNP Paribas en Fortis-holding van overtuigd had. De bedoeling was dat een kernkabinet om 20 uur en een ministerraad vlak daarna het akkoord zou bekrachtigen.

Maar rond 21 uur bleek dat er problemen waren. BNP Paribas zou zich dan toch niet kunnen vinden in het voorakkoord, luidde het aan de ene kant. Of dat betekent dat BNP niet meer happig is op Fortis, was donderdagavond niet duidelijk. Het is Fortis-holding die niet bereid is tot enige toegeving, luidde het aan de andere kant.

Het was duidelijk dat er een waar pokerspel aan de gang was. Twee discussiepunten waren komen bovendrijven. Een daarvan was het behoud van een deel van de verzekeringsactiviteiten in de Fortis-holding. Een ander moeilijk punt was de zogenaamde Cashes, in aandelen terugbetaalbare schuldinstrumenten van Fortis Bank.

Omstreeks 22 uur kwamen de ministers van de regering-Van Rompuy dan toch samen om de schade op te meten. Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) bevestigde dat er een document op tafel lag, maar gaf aan dat niet alles in kannen en kruiken was. Ze verhoogde de druk op de Fransen nog. ‘Iedereen moet een inspanning doen, ook BNP Paribas.’ De ministers hielden zich stand-by terwijl de gesprekken voortgingen.     PBL/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud