PORTRET: Van advocaat tot bankier

Met Axel Miller verdwijnt de rijzende ster van het Belgische financiële firmament van het toneel. De man stapte pas in 2001 over van de advocatuur naar Dexia, waar hij al na 4,5 jaar CEO werd.

(tijd) - Ik heb de melk van Dexia al erg vroeg in mijn leven gedronken, liet de nu 43-jarige Miller zich ooit ontvallen. Of de banden tussen de man en de financiële groep teruggaan tot zijn kindertijd, is niet meteen bekend, maar het is een feit dat Miller al lang voor hij aan de slag ging bij Dexia, werkte voor het bedrijf. Indirect dan, als zakenadvocaat. Miller, een jurist van de ULB die zijn jeugd doorbracht in Brussel, Montpellier en Oxford, stond het toenmalige Gemeentekrediet van België in 1996 juridisch bij, op het moment van de fusie met Crédit Local de France. Die fusie deed Dexia ontstaan.

Crédit Local de France werd toen mee geleid door Pierre Richard, bij wie Miller in de kijker liep. Zelfs in die mate dat Richard, de toenmalige directievoorzitter van Dexia, Miller in 2001 aantrok als secretaris-generaal van de groep, waarvoor de advocaat nog deals had begeleid. Na een blitzcarrière ging Miller begin 2006 heel Dexia leiden, nadat Richards positie verzwakt was door de mislukte overname van het Italiaanse Sanpaolo IMI.

Miller heeft zijn steile opgang echter niet alleen te danken aan zijn beschermheer Richard. Zelf is de man niet gespeend van ambitie. Zo stelde hij begin dit jaar voor Dexia te verhuizen van Brussel naar Parijs. Maar dat plan haalde het niet. Miller had ook zijn zinnen gezet op een grote, Franse bank. Dat dossier zal voor zijn opvolger zijn.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud