Rabobank en Eureko praten in Nederland over fusie

De achterban van de Nederlandse verzekeringsgroep Eureko en die van de Nederlandse Rabobank praten over een volledige fusie tussen deze twee financiële ondernemingen. Dat zei Maarten Dijkshoorn, de bestuursvoorzitter van Eureko, dinsdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

(anp) Dijkshoorn meldde dat de aandeelhouders van beide ondernemingen in gesprek zijn. 'Ze praten regelmatig en kijken naar wat de mogelijkheden zijn. In Nederland zou een samengaan van de twee een mooie combinatie opleveren', aldus de topman.

Feitelijk heeft Rabobank geen aandeelhouders, omdat het een coöperatieve bank is. Bij Rabobank vormen de lokale banken, verenigd in de centrale kringvergadering, de achterban.

De grootste aandeelhouder van Eureko is Vereniging Achmea. Eureko is het moederbedrijf van de verzekeraars Achmea en Interpolis. Laatstgenoemd bedrijf werd in 2005 door Eureko overgenomen van Rabobank. In ruil daarvoor kreeg Rabobank meer dan 37 procent van Eureko in handen. Daarvoor hield de coöperatieve bank al een belang van 5 procent in Eureko.

Een woordvoerder van Rabobank bevestigde de gesprekken. 'Dat we ooit een verdere stap willen zetten is denkbaar. Onze bestuursvoorzitter Bert Heemskerk heeft daarvan ook nooit een geheim gemaakt', aldus de zegsman. Volgens de woordvoerder is ook Heemskerk bij de gesprekken betrokken. Anderhalve week geleden zei Heemskerk dat hij deel wil uitmaken van het consolidatieproces van banken en verzekeraars in Europa.

ABN Amro is momenteel in gesprek met de Britse bank Barclays. ING heeft eerder laten weten grote overnames in Europa niet uit te sluiten. Eureko behaalde vorig jaar een nettowinst van 985 miljoen euro, 40 procent meer dan in 2005. De forse stijging hangt samen met de overname van Interpolis. De integratie van dat bedrijf is net afgerond. Als de fusie niet wordt meegeteld, zou de nettowinst met 4 procent zijn toegenomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud