Rampen 2009 kosten 45 miljard

Overlevenden van de aardbeving in Chili zoeken nog bruikbare spullen (Foto Reuters)

Rampen, zowel natuurlijke als veroorzaakt door de mens, hebben vorig jaar aan 15.000 mensen het leven gekost en een economische put van 45 miljard euro achtergelaten. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

(belga) - De aarde werd vorig jaar getroffen door 133 natuurrampen en 155 rampen die door de mens werden veroorzaakt. Het grootste aantal slachtoffers viel in Azië, maar in Europa en Noord-Amerika werden meer verzekeringspremies uitbetaald.

De verzekeraars keerden wereldwijd 19 miljard euro uit als gevolg van rampen, een tamelijk laag bedrag volgens Swiss Re. Het verschil met de totale economische kostprijs van 45 miljard wijst er volgens de studie op dat veel getroffen personen, bedrijven en zelfs overheden niet verzekerd waren.

Niet geheel verwonderlijk is verder dat de ontwikkelde landen beter verzekerd zijn, waardoor ze er sneller weer bovenop zijn na een ramp.

Swiss Re waarschuwt dat 2010 wellicht een stuk duurder zal uitvallen voor de verzekeraars. Het jaar begon met twee aardbevingen, in Haïti en Chili, en met de storm Xynthia, die hard toesloeg in Europa. Volgens de studie kan in 2010 het recordverlies uit 2005, het jaar van de orkaan Katrina, worden overtroffen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud