RBS plakt koopadvies op Fortis

©REUTERS

Royal bank of Scotland hervat de opvolging van Fortis met een kopen-advies en een koersdoel van 3,4 euro. Analist Thomas Nagtegaal stelt dat Fortis wordt verhandeld aan slechts de helft van de ondernemingswaarde, ondanks het lage risicoprofiel.

(tijd) - Nagtegael is van mening dat Fortis het laagste operationele risicoprofiel heeft van de verzekeraars uit de Benelux. Fortis had eind 2008 de hoogste solvabiliteitsgraad in vergelijking met sectorgenoten (225% ten opzichte van 170-180%). 'Daarnaast beschikt Fortis over een investeringsportefeuille met uitzonderlijk laag risico', stelt de analist. 'Bijna 60 procent van de portefeuille bestaat uit overheidspapier, slechts 1 procent is belegd in aandelen en gestructureerde kredieten.'

In zijn waarderingsmodel houdt Nagtegaal wel rekening met risico's die kunnen voortvloeien uit het uiteenspatten van Fortis: rechtszaken maar ook een eventuele negatieve impact door eerder uitgegeven hybride effecten, al meent hij dat het risico te hoog wordt ingeschat.

Nagtegaal ziet opwaarts potentieel voor het aandeel. De vereenvoudiging van de groepsstructuur moet de transparantie verhogen en waarderingsminwaarden wegwerken. Verder beschikt Fortis over een oorlogskas van 2,6 miljard euro die het kan gebruiken voor acquisities, organische groei of een aandeleninkoopprogramma.

Volgens de analist wordt Fortis verhandeld met een korting van 12 procent ten opzichte van de tastbare boekwaarde (activa zonder goodwill) en aan slechts de helft van de ondernemingswaarde (beurskapitalisatie + nettoschuld). Dat houdt volgens Nagtegaal een forse onderwaardering in van de Fortis-participaties in Aziatische verzekeraars zoals Taiping Life. Het aandeel staat te koop aan zes maal de winst over 2010. 'Dat is te laag', besluit Nagtegaal.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud