Advertentie

RBS-voorzitter wil dat 'publieke geseling' stopt

Sir Philip Hampton ©AFP

Sir Philip Hampton, de nieuwe voorzitter van Royal Bank of Scotland, wil dat de 'publieke geseling' van zijn bank stopt. Dat verkondigde hij vrijdag op de algemene vergadering van de bankgroep. Een fragment van zijn speech werd reeds gepubliceerd in de Financial Times. Hampton noemt de overname van ABN Amro door het trio RBS, Banco Santander en Fortis de sleutelbeslissing die RBS in de problemen bracht. Sir Fred Goodwin, de voormalige topman van RBS die zwaar onder vuur kwam te liggen als gevolg van zijn gouden handdruk van 760.000 euro per jaar, overweegt om dit bedrag vrijwillig in te perken.

(tijd/belga) - 'Ik heb hem gevraagd of hij zou aanvaarden om vrijwillig het bedrag te verminderen, en hij heeft mij gezegd dat hij erover zal nadenken', aldus Hampton op de Britse zender Sky News. Hampton werd geïnterviewd naar aanleiding van de algemene vergadering van de bank vandaag/vrijdag.

RBS was ooit één van de meest prestigieuze financiële instellingen van de City. Maar als gevolg van de financiële crisis kwam het bedrijf dermate in moeilijkheden dat het intussen staatseigendom is geworden. Het ontving tientallen miljarden euro staatssteun.

Hampton stelde dat RBS een 'grote financiele klap' kreeg, die verergerd werd door 'randschade door voortdurende publieke kritiek'. Volgens Hampton beschikt RBS over 'excellente activiteiten' en was slechts een kleine minderheid van de 180.000 werknermers verantwoordelijk voor de gigantische kredietverliezen in 2008. 'De grote meerderheid van het personeel in het VK verdient minder dan 21.000 pond per jaar', zegde Hampton. 'Ze verdienen het niet om het mikpunt te zijn van de kritiek op hun werkgever en de hele sector.'

ABN Amro

Sir Philip neemt de volledige verantwoordelijkheid op voor de rol die RBS speelde in de financiele crisis maar is vernietigend voor de beslissing van het oude management om ABN Amro over te nemen op het toppunt van de stierenmarkt. 'Achterom kijkend was het een foute prijs, met een foute manier van betalen, op een fout moment met een foute overeenkomst.'

Toch stelt hij dat een aantal divisies van ABN Amro, die nu geïntegreerd zijn in RBS, zeer waardevol zijn. Hij voegt eraan toe dat RBS de dividenduitkeringen zal hervatten van zodra dat mogelijk is.

Nog meer jobverlies

RBS maakte vrijdag nog bekend dat het meer banen gaat schrappen. Eerder werden al 2.700 afvloeiingen aangekondigd bij de bank.'We kunnen alleen maar eerlijk zijn en zeggen dat dit niet het einde zal zijn van het verhaal en dat er meer kan verwacht worden in Groot-Brittannië en elders ter wereld', aldus de voorzitter. RBS is van plan om de volgende drtie jaar de kosten met 2,5 miljard pond te verminderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud