Rechter beslist volgende week over Fortis-verhoor

De rechtbank van Utrecht beslist volgende week hoe het verder moet met de getuigenverhoren van de Fortis-toplui. Ex-Fortis-topman Jean-Paul Votron kwam vrijdagmorgen zoals aangekondigd niet opdagen voor het eerste getuigenverhoor. De zitting nam slechts een kwartier in beslag.

(tijd) - De rechtbank van Utrecht had vrijdagmorgen het eerste 'voorlopige getuigenverhoor' gepland in de zaak die zeven Nederlandse particuliere beleggers hebben aangespannen tegen drie ex-Fortis-toplui. Het gaat om voormalig gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Votron, oud-voorzitter Maurice Lippens en de vroegere financieel directeur Gilbert Mittler.

Votron moest vrijdag als eerste opdraven, maar liet verstek gaan voor de zitting. Zijn advocaat, Paul Olden, lichtte de rechtbank zijn standpunt toe. Volgens Olden kon de zitting eigenlijk niet plaatsvinden omdat het trio cassatieberoep heeft aangetekend tegen het verhoor in Utrecht.

Via het cassatieberoep willen Votron, Lippens en Mittler bekomen dat ze in België en in het Frans kunnen getuigen. Bovendien is de advocaat van mening dat Votron formeel niet was opgeroepen voor de zitting.

Advocaat Hendrik Jan Bos, die om de getuigenverhoren vroeg, vindt dat de verhoren wel in Utrecht kunnen plaatsvinden, niettegenstaande het cassatieberoep. 'Het was uiteindelijk een technische zitting daar Votron niet kwam opdagen. Ik had de indruk dat de rechter nogal streng was en niet blij is met hoe Votron het speelt,' zegt Bos. Over welke beslissing de rechter volgende week zou kunnen nemen, is het ook voor Bos nog gissen.

Ook de rechter in Utrecht was die mening toegedaan, bleek op de zitting. Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk. De rechter gaat zich beraden en komt volgende week met een beslissing, bevestigt de woordvoerder van de rechtbank.

Volgens Olden is het alvast onmogelijk voor de rechter iets zou doen om een getuige uit het buitenland naar Nederland te halen om te getuigen.

De advocaten van Lippens en Mittler lieten weten dat zij zich aansluiten bij het standpunt van Votron. Dat betekent dat ook zij niet zullen opdagen voor hun getuigenverhoren, gepland op 8 en 11 juni.

JL

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud