Recordhalfjaar voor ING in België

©Lieven Van Assche

De activiteiten van de Nederlandse financiële reus ING in België hebben een recordhalfjaar achter de rug. De bankenpoot en de verzekeringen in België, Luxemburg en enkele andere landen in Europa sloten de eerste zes maanden van 2009 af met een winst voor belastingen van 731 miljoen euro, een groei van 18 procent tegenover vorig jaar.

(tijd) - 'We hebben een zeer goede eerste jaarhelft achter de rug, zowel commercieel als financieel', zei Erik Dralans, de gedelegeerd bestuurder van ING België.

De redenen zijn drievoudig. Vooreerst tekende het bedrijf een hoger activiteitenvolume op en kon het onder meer profiteren van de gunstige evolutie van de rentemarge. Daardoor belandden de inkomsten van de bankactiviteiten in de BeLux-regio op 1,6 miljard euro (+13%). Dat is net als de brutowinst voor alle takken een record. Voorts waren er een efficiënt kostenbeheer en een proactieve en gedisciplineerde benadering van het risicobeleid. 

Voor de tweede jaarhelft waagt Dralans zich liever niet aan een prognose, gezien het onzekere klimaat. Wel zei hij dat ING België dan ten volle zal profiteren van de doorgevoerde besparingen. Dat was nog niet het geval in de eerste jaarhelft.

Een minpunt zijn de gestegen provisies voor slechte leningen. Die namen voor de bank- en leasingactiviteiten voor de BeLux toe tot 83 miljoen euro tegen minus 4 miljoen in de eerste helft van 2008. ING zegt wel dat dat bedrag binnen de verwachtingen bleef. Voor de tweede jaarhelft verwacht de bank-verzekeraar een cijfer in dezelfde grootteorde.

De donderdag bekendgemaakte cijfers geven een volledig beeld van de prestaties van ING in België. Woensdag was de Nederlandse groep al met kwartaalcijfers gekomen, maar die bevatten maar een fragmentair beeld van de toestand in ons land.   

BB   

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud