Advertentie

Resultaten verdelen analisten

Analisten reageren gemengd op de kwartaalresultaten die bankverzekeraar KBC voorbeurs bekendmaakte. Analisten van de beurshuizen Rabo Securities en Keefe, Bruyette & Woods (KBW) bevinden de resultaten onder hun verwachtingen. Lambert geeft zijn rapport zelfs de titel 'What is wrong with KBC?'. Terwijl analisten van Fortis en JPMorgan de cijfers goed ontvangen.

Na de opening van de beurs zakte het aandeel weg. Rond 11.46 uur ging KBC zelfs 3,8 procent lager tot 93,95 euro. 'Onze koers gaat altijd lager na de publicatie van cijfers', reageert CEO Andre Bergen van KBC.

'Er valt niets tegen te doen, het is de markt', voegt hij toe. 'Opvallend is het erg hoge volume dat in de ochtendhandel verhandeld werd', valt CFO Herman Agneessens hem bij. Om 16.00 uur waren al 1,3 miljoen stukken van eigenaar veranderd. Het daggemiddelde bedraagt 700.000 aandelen. Analisten Kurt De Baenst van Fortis en Jean-Pierre Lambert van KBW hadden de daling van de koers donderdag verwacht.

De analisten zijn het er over eens dat hogere kosten een stuk van de onderliggende nettowinst hebben afgesnoept. De hogere kosten zijn afkomstig van de toenemende bonussen die KBC moet uitkeren, aldus de analisten, en overschaduwen de toename in ontvangen commissies. Daarnaast maakte de onstabiele macro-economsiche situatie in Hongarije extra voorzieningen nodig.

De onderliggende kwartaalwinst overtrof de verwachtingen van analist Kurt De Baenst van Fortis. 'Het cijfer is beter dan verwacht dankzij een lagere belastingvoet. De hoger dan verwachte bruto-inkomsten werden wel voor een groot stuk teniet gedaan door de hoger dan verwachte kosten en voorzieningen', zegt de analist. Volgens De Baenst en Paul Formanko van JPMorgan waren de kosten hoger door de toenemende activiteiten op de kapitaalmarkten, waardoor KBC meer bonussen aan zijn medewerkers dient uit te keren. Formanko vindt de resultaten van KBC 'in lijn met mijn verwachtingen'.

Volgens Jean-Pierre Lambert van KBW is de onderliggende kwartaalwinst van 564 miljoen euro de laagste in de laatste twee jaar. Ook analisten Thomas Nagtegaal en Bart van der Feen de Lille van beurshuis Rabo Securities zijn licht teleurgesteld: 'De onderliggende kwartaalwinst van KBC is licht onder onze verwachtingen van 621 miljoen euro'. De analisten hanteren een buy-advies en een koersdoel van 110 euro voor de bankverzekeraar.

'De lagere onderliggende kwartaalwinst is vooral te wijten aan de stijging van de kosten in Belgie en de hogere voorzieningen in Hongarije', aldus de analisten. Volgens hen leidt dat tot de negatieve koersreactie. 'De kosten van KBC in Belgie waren vier procent hoger dan wij hadden verwacht, voornamelijk door hogere winstparticipatieprogramma's voor zijn medewerkers', zeggen de analisten. Het bedrag aan voorzieningen dat KBC in Hongarije aanlegde, is 25 miljoen euro hoger dan de analisten hadden voorspeld.

Formanko bemerkt een sterke onderliggende groeitrend in de divisie CEE en verwacht dat het segment tot 2008 jaarlijks gemiddeld 20 procent kan groeien.

Het aandeel noteert om 16 uur 0,45 procent lager op 97,26 euro.

Maarten Gommeren

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud